20 Septembrie, 2019

Bugetarii și-ar putea recupera salariile tăiate în 2010

Deputații vor dezbate, pentru votul final, o propunere legislativă ce vizează restituirea sumelor tăiate de guvernul Boc bugetarilor, în perioada 2010-2012.

Inițiativa legislativă prevede ca toți angajații de la stat care nu au dat în judecată instituțiile pentru recuperarea acestor sume, să și le recupereze așa cum s-a întâmplat în cazul celor care și-au câștigat în instanță drepturile.

Propunerea legislativă privind restituirea diferențelor salariale personalului din sectorul bugetar, determinate de măsurile de reduceri salariale dispuse în temeiul art. 1 din Legea nr. 118/2010 este argumentată prin “eliminarea inegalităților salariale, în sensul acordării tuturor angajaților din sectorul bugetar, nu doar celor care au acționat statul în instanță, a sumelor cu care au fost diminuate salariile de bază/soldele/indemnizațiile lunare de încadrare, inclusiv sporuri și alte drepturi”. Prin Legea nr. 118/2010, au fost diminuate salariile bugetarilor cu 25%, dar unii angajați au câștigat mai târziu, în instanțe diferite, restituirea diferențelor salariale.

Inițiativa legislativă stipulează că drepturile care trebuie restituite se referă la perioada iulie 2010 – noiembrie 2012, iar suma care trebuie alocată de la bugetul de stat se ridic la 14,4 miliarde de lei.

Art. 1 – Se restituie personalului din sectorul bugetar ce a intrat sub incidența art. 1 din Legea nr. 11/2010 sumele reținute din salarii/solde/indemnizații lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale până la reîntregirea acestora.
Art. 2 – Prevederile art. 1 nu se aplică personalului din sectorul bugetar ce a beneficiat deja de restituire ca urmare a unor decizii judecătorești.
Art. 3 – Normele de aplicare se stabilesc prin hotărâre de guvern în termen de 30 de zile de la adoptare.

Inițiativa legislativă a fost respinsă, pe 5 septembrie 2017, de Senat, dar Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere, este forul decizional. Actul normativ așteaptă acum avizele comisiilor pentru Buget, pentru Muncă și Juridică, apoi va fi supusă votului deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

Scrie un comentariu