20 Ianuarie, 2018

Biletele de tratament balnear: valoare, procedură şi criterii de acordare a acestora

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) împreună cu casele sectoriale de pensii – Casa de pensii Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naționale, Casa de pensii Sectorială a Ministerului Administrației și Internelor, Casa de pensii sectorială a Serviciului Român de Informații – au emis un ordin comun privind:

- criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul administrat de Ministerul Muncii, Familiei, protecției Sociale și persoanelor Vârstnice; 

- atribuțiile Casei Naționale de Pensii Publice, ale caselor teritoriale;

- și prețul maxim pe bilet.

Acesta a fost publicat pe site-ul CNPP ieri, 10 aprilie 2013, data de la care a intrat în vigoare.

* Care este valoare biletelor?

Valoarea biletului de tratament nu poate depăși 1.550 lei pentru unitățile clasificate la categoria 2 stele, respectiv 1.604 lei pentru cele din categoria 3 stele.

* Cum se obţin biletele de tratament balnear?

Asigurații sistemului de pensii, pensionarii și beneficiarii prevederilor legilor speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear au dreptul la un astfel de bilet dacă au reședința în România și demonstrează existența unei afecțiuni medicale care necesită tratament balnear.

Solicitanții biletelor, care îndeplinesc condițiile anterioare, vor depune la casele teritoriale de pensii:

- cererea tip de acordare a biletului,

- copie a actului de identitate,

- talonul de plată a pensiei/ adeverință de salariu,

- bilet de trimitere – formular cu regim special, eliberat de medicul de familie sau de specialitate aflat în relații contractuale cu casele de sănătate.

Casele teritoriale de pensii înregistrează cererile de tratament balnear direct în aplicația informatică națională, gestionată de CNPP, prin aceasta făcându-se și repartiția, pentru a se reduce rata de eroare, fraudă, corupție. Rezultatul solicitării va fi comunicat, în funcție de modalitatea pentru care s-a optat, prin e-mail, SMS, telefonic, prin postă sau fax.

* Care sunt criteriile de acordare ale biletelor?

Biletele de tratament se acordă în limita numărului alocat, fiind repartizată o cotă de 80% pentru pensionari și 20% pentru asigurați. Departajarea se realizează în baza unui punctaj, diferențiat în funcție de categoria beneficiarului.

Astfel, pentru pensionari criteriile specifice sunt următoarele: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani și dacă acesta a fost sau nu în sezon; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul total brut al drepturilor la pensie.

Pentru asigurați criteriile specifice sunt: dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani și nivelul câștigului brut de natură salarială, respectiv venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

Pentru cei (pensionari, persoane cu handicap, pensionari IOVR, asigurați) al căror venit depășește valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat (2.223 lei) punctajul este 0.        

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Comentarii

 • Răspunde
  cornelia
  iunie 8 2014

  SANT PENSIONATA PE CAZ DE BOALA [ANEVRIZM CEREBRAL OPERAT]. UNDE POT MERGE LA BAI SI CARE SANT PRETURILE . AM PENSIE DE 380 LEI

 • Răspunde
  petru
  iunie 20 2014

  Nemultumirea mea este urmatoarea:
  De ce se dau bilete de tratament la hotele care nu au baza de tratament necorespunzatoare, iar cele care au baza de tratament, nu beneficiaza de repartizare de bilete de tratament prin minister.
  Exemplu :
  Hotel BN SIND ( fost Petrolul) din Eforie Nord sau hotelurile Bran, Bega, Brad tot din Eforie Nord, beneficiaza de bilete prin casa de pensii, iar hotel Traian nu beneficiaza.
  Cele doua complexe mentionate mai sus au bilete fara sa aiba conditiile de tratament corespunzatoare.
  De exemplu :
  - lipsa procedurilor bailor de namol la cada – lipsa cazi, lipsa namol
  - bazinul cu apa sarata nu e schimbata saptamanal (reimprospatata zilnic), pentru ca este adusa cu cisterna si nu prin conducta directa ca la celalalte baza de tratament din Eforie
  - lipsa cazilor si a bailor sarate, pentru persoanele care nu pot face bazin sarat
  - proceduri de hidroterapie, mult mai putin decat in bazele de tratament mai vechi (hotel Traian, Grand, Steaua de mare)
  - de ce platim circa 1500 lei pe bilet, fara a beneficia de namol si apa sarata, fiind nevoiti sa platim intrare la baile reci, pentru a face o impachetare de namol sau o baie in apa sarata? In interesul unui bolnav este tratamentul, nu starea hotelurilor.
  Va multumesc si poate pe viitor se remediaza aceste anomalii. Astept opinia dumneavoastra

  -

Scrie un comentariu