13 Noiembrie, 2019

BILANŢ: Cum a arătat piaţa muncii în 2013?

Aprozimativ 10.000 locuri de muncă vacante au fost anunțate, în medie, cam în fiecare lună a anului 2013, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în baza informațiilor primite de la agenții economici, iar rata șomajului ANOFM a oscilat în jur de 5%, nivelul maxim (5,66%) fiind atins în ianuarie.

În luna septembrie, Institutul Național de Statistică a comunicat, ca în fiecare an, populația activă civilă, la nivel național. Față de 1 ianuarie 2012, la începutul anului curent, exista un plus de 236.900 persoane, ceea ce a impus recalcularea de către ANOFM a ratei șomajului pentru o populație activă civilă de 9.063.400 persoane, valorile rezultate fiind sensibil mai mici. De exemplu, recalcularea pentru ianuarie a coborât rata șomajului de la 5,82% la 5,66%, iar pentru august la 4,89% (față de 5,03%).

În același timp, rata șomajului estimată de INS a fost permanent peste nivelul celei înregistrate de ANOFM. De pildă, în august — 7,5% (INS) față de 4,89% (ANOFM), iar specialiștii au explicat valorile diferite ale indicatorilor statistici privind șomajul prin metodologiile de calcul utilizate.

Sursa: Agerpres.ro

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu