Bacşişul lăsat de clienti la restaurant ar putea fi impozitat cu 10% de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui proiect de lege adoptat în Comisia buget-finanţe a Parlamentului care completează OUG nr. 28/1999.

Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacșișul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

În prezent Bacşişul plătit cu cardul este considerat venit salarial și impozitat cu peste 50%, aşa că reprezentanţii HORECA propun un impozit fix de 10%. Astfel, pentru o consumaţie de 1.000 de lei, de regulă clienţii lasă un bacşiş de 100 de lei. Din aceşti bani, doar 50 de lei ajung la ospătar. În noua variantă propusă, ar intra pe cardul ospătarului 90 de lei.

Bacşişul va fi evidenţiat, atât pe o notă pe plată, cât şi pe bonul fiscal. Nerespectarea prevederilor legate de bacşiş va fi considerată contravenţie, sancţionată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei.

Potrivit proiectului, operatorii economici vor avea obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here