12 Decembrie, 2019

Avocatul Poporului: Nu se poate vorbi de presiuni

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a declarat  că încearcă să se comporte complet independent. Întrebat de jurnaliști cu prilejul unei conferințe internaționale privind drepturile omului dacă se poate spune că, în prezent, în România, AP este complet independent, Ciorbea a declarat: “Cel puțin în mintea mea, eu așa încerc să mă comport”.

În opinia Avocatului Poporului, nu se poate vorbi de presiuni asupra AP în lupta sa pentru apărarea drepturilor cetățeanului.

Nu cred că se poate vorbi de presiuni, sigur că sunt luări de poziție, că mai ales de când am fost oarecum nevoit să schimb practica instituției, în urmă cu trei ani, referitor la neatacarea la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului a legilor și ordonanțelor cu caracter politic și electoral, pentru că asta a fost practica, predecesorii mei nu au atacat niciunul și atunci nici unii, nici alții nu aveau un motiv în plus de supărare, indiferent de orientarea politică. Pentru că în MCV-ul din urmă cu trei ani s-a prevăzut expres că trebuia, în opinia dânșilor, să atac niște ordonanțe de urgență, a doua zi am schimbat practica și am început să le atac și bineînțeles când ataci vreuna nu e mulțumit cel de la putere, când nu o ataci, nu e mulțumit cel din opoziție și uite așa am început să nemulțumesc și pe unii și pe alții“, a spus Ciorbea.

El a afirmat însă că totul s-a rezumat numai la declarații politice și a spus că nu a fost ceva de natură să afecteze independența și autonomia Avocatului Poporului.

Asta este convingerea mea și în direcția aceasta merg și sper ca toată lumea să înțeleagă, iar cine analizează cu minimă bună-credință ce am făcut eu — să zicem — numai anul trecut și anul acesta, ce am atacat, ce nu am atacat, ce mi s-a cerut să atac pentru alegerile locale, ce mi s-a cerut să atac pentru generale, veți vedea că au fost nemulțumite ambele părți, ba într-un moment, ba în celălalt. Deci e o confirmare dacă vreți că independența Avocatului Poporului există“, a menționat Ciorbea.

Întrebat dacă există presiuni asupra AP prin prisma numirii, a imunității pe care o are AP, Ciorbea a declarat că numirea o face Parlamentul.

Prin noua lege (proiectul de modificare a legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului n.r.) care a fost adoptată de Parlament și care a fost retrimisă de domnul președinte pentru câteva aspecte neesențiale la Parlament, dar va fi — cred eu — adoptată în următoarea lună, în forma finală sunt prevăzute măsuri suplimentare pentru a consacra această independență și această activitate deplin autonomă a instituției și a Ombudsmanului în România. Între altele, spre pildă, luarea unor măsuri preventive acum este aprobată de președinții celor doua camere, în noua lege se prevede că pentru Ombudsman este necesar acordul Birourilor Permanente, deci ar fi încă un pas spre a fi prevăzută probabil necesitatea unei aprobări din partea întregului Parlament“, a afirmat Ciorbea.

El a spus că după promulgarea actului normativ privind modificarea Legii nr. 35/1997 va face demersuri privind acreditarea de către Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului.

Prin noua lege (…) se prevede că nu va mai avea numai rolul de apărător al drepturilor, ci și rolul de a promova aceste legi. Ce înseamnă asta? Că imediat după promulgarea legii vom face demersurile să fim acreditați de Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului și România în sfârșit să aibă o instituție de categoria A, care îndeplinește toate criteriile de la Paris și poate să se prezinte și la Geneva și la ONU să susțină punctul de vedere în modul cel mai clar, pentru că acum suntem, din păcate, singura țară din UE care nu avem nici statut A, nici măcar B, deci este o instituție care are un statut C, poate fi prezentă pe culoare sau eventual în sală, dar nu poate lua cuvântul și nu are drept de vot în aceste organisme internaționale, deci acest minus va fi înlăturat prin promovarea acestei legi care a fost deja adoptata de Parlament“, a adăugat Ciorbea, conform Agerpres.

Ai nevoie de Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu