11 Decembrie, 2019

Avizele pentru spațiile comerciale de la parterul blocurilor ar putea fi anulate de proprietari. Ce modificări vor fi aduse legii

Spațiile comerciale de la parterul blocurilor de locuințe ar putea depinde de asociațiile de proprietari, deoarece activitățile economice se schimbă foarte des și nu este cerut, la fiecare modificare, un aviz de funcționare, susțin inițiatorii unui proiect legislativ de modificare a Legii asociațiilor de proprietari și condominiilor.

Mai mult, unele activități economice desfășurate încalcă în mod repetat drepturile locatarilor, liniștea publică este tulburată, iar proprietarii nu pot face nimic pentru că spațiul comercial deține deja aviz de funcționare dintr-o perioadă precedentă, când erau desfășurate alte activități economice.

Proiectul de modificare a legii prevede instituirea obligației de solicitare a unui nou aviz scris al comitetului executiv, sau a proprietarilor direct afectați, învecinați pe plan orizontal și vertical cu activitatea economică, în cazul în care este schimbat obiectul de activitate al acesteia.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor

Art. 40(2²) Operatorii economici care își desfășoară activitatea în spații situate în clădiri cu destinația de locuințe, își suspendă sau, dacă este cazul, își încetează activitatea deîndată, în cazul în care comitetul executiv își retrage avizul scris dat pentru schimbarea destinației spațiului sau dacă proprietarii afectați direct, cu care se învecinează pe plan orizontal și vertical, își retrag acordul dat în prealabil, din cauza încălcării, în mod repetat, a drepturilor lor prin desfășurarea activității operatorului economic respectiv sau a tulburării liniștii publice.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea de suspendare sau chiar de încetare a activității dacă asociația aduce în sprijinul afirmațiilor doar copiile amenzilor sau sancțiunilor date de poliția chemată la locul tulburării liniștii publice.

(2³) Retragerea avizului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectați trebuie să fie întemeiată și se face în baza proceselor verbale de constatare a contravenției sau a copiilor acestora, eliberate de către agenții constatatori chemați la locul tulburării, precum și a oricăror altor mijloace legale de probă care dovedesc tulburarea liniștii publice și încălcarea drepturilor locatarilor. Aceasta este însoțită de copii ale proceselor verbale de constatare a contravenției, precum și de alte mijloace legale de probă administrate, dacă este cazul.

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, pentru votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 196/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu