Un comunicat de presă din partea MFP atrage atenţia că perioada de valabilitate a autorizaţilor de antrepozit fiscal se modifică de la 3 la 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Modificarea este făcută în vederea aplicării unitare a prevederilor art. 365 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015.

 În prezent, potrivit art. 20624 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, perioada de valabilitate a autorizaţiior de antrepozit fiscal este de 3 ani.

Totodată, potrivit prevederilor articolului menţionat mai sus, perioada de valabilitate a autorizaţiilor de antrepozit fiscal emise anterior datei de intrare în vigoare a noului Cod fiscal şi care sunt valide la data de 1 ianuarie 2016, se prelungeşte de drept, până la 5 ani, fără nicio solicitare din partea antrepozitarului autorizat şi fără a fi necesară depunerea unei documentaţii de reautorizare.

În ceea ce priveşte autorizaţiile de antrepozit fiscal emise anterior datei de intrare în vigoare a noului Cod fiscal şi care expiră la data de 31 decembrie 2015, acestea NU intră sub incidenţa prevederilor referitoare la prelungirea de drept a perioadei de valabilitate. În acest caz sunt aplicabile prevederile art.20624 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Autorizarea ca antrepozit fiscal

Potrivit articolului 365 citat, autoritatea competentă emite autorizaţia de antrepozit fiscal, în termen de 60 de zile de la data depunerii documentaţiei complete de autorizare.

Autorizaţia conţine următoarele elemente:

  • codul de accize atribuit antrepozitului fiscal;
  • elementele de identificare ale antrepozitarului autorizat;
  • adresa antrepozitului fiscal;
  • tipul produselor accizabile primite/expediate în/din antrepozitul fiscal şi natura activităţii;
  • nivelul garanţiei;
  • perioada de valabilitate a autorizaţiei, care este de 5 ani;
  • orice alte informaţii relevante pentru autorizare.

Autorizaţiile pot fi modificate de către autoritatea competentă din oficiu sau la cerere.

În cazul modificării autorizaţiei din oficiu, înainte de a fi modificată autorizaţia, autoritatea competentă trebuie să îl informeze pe antrepozitarul autorizat asupra modificării şi asupra motivelor acesteia.

Antrepozitarul autorizat poate solicita autorităţii competente modificarea autorizaţiei, în condiţiile prevăzute în normele metodologice.

Procedura de autorizare a antrepozitelor fiscale nu intră sub incidenţa prevederilor legale privind procedura aprobării tacite.

Antrepozitarul autorizat care doreşte continuarea activităţii într-un antrepozit fiscal după expirarea perioadei de valabilitate înscrise în autorizaţia pentru acel antrepozit fiscal solicită în scris autorităţii competente reautorizarea ca antrepozit fiscal cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate, conform precizărilor din normele metodologice. Pentru o situaţia ca aceasta, perioada de valabilitate a autorizaţiei de antrepozit fiscal se prelungeşte până la data soluţionării cererii de reautorizare.

Perioada de valabilitate a autorizaţiilor de antrepozit fiscal valide, emise anterior datei de 1 ianuarie 2016, se prelungeşte de drept până la 5 ani.

Garanţii

Antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat şi importatorul autorizat au obligaţia depunerii la autoritatea competentă a unei garanţii, la nivelul stabilit conform prevederilor din normele metodologice, care să asigure plata accizelor ce pot deveni exigibile.

În situaţia în care antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat sau importatorul autorizat înregistrează obligaţii fiscale restante administrate de ANAF cu mai mult de 30 de zile faţă de termenul legal de plată, garanţia se extinde şi asupra acestor obligaţii de drept şi fără nicio altă formalitate.

În cazul antrepozitarilor autorizaţi, prin normele metodologice se stabilesc niveluri minime şi maxime ale garanţiilor, în funcţie de natura şi volumul produselor accizabile ce urmează a fi realizate sau depozitate.

Garanţia este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Tipul, modul de calcul, valoarea, durata şi condiţiile de reducere a garanţiei sunt prevăzute în normele metodologice, pe tipuri de activităţi şi grupe de produse.

În cazul antrepozitarului autorizat care deţine şi calitatea de expeditor înregistrat, condiţiile şi cuantumul garanţiei se stabilesc prin normele metodologice.

Valoarea garanţiei se analizează periodic, pentru a reflecta orice schimbări în volumul afacerii sau ale nivelului accizelor.

Cererea de autorizare ca antrepozit fiscal

În vederea obţinerii autorizaţiei de antrepozit fiscal, persoana care intenţionează să fie antrepozitar autorizat trebuie să depună o cerere la autoritatea competentă, în modul şi în forma prevăzute în normele metodologice.

Cererea trebuie să conţină informaţiile şi să fie însoţită de documentele prevăzute în normele metodologice, potrivit specificului activităţii ce urmează a se desfăşura în antrepozitul fiscal.

Persoana care îşi manifestă în mod expres intenţia de a fi antrepozitar autorizat pentru mai multe antrepozite fiscale poate depune la autoritatea competentă o singură cerere. Cererea este însoţită de documentele aferente fiecărui loc.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul în format PDF de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here