20 Septembrie, 2019

OFICIAL. Autorităţi şi instituţii publice: S-a eliminat plafonul pentru cumularea pensiei cu salariul

ACTUALIZAT | Plafonul pentru cumularea pensiei cu salariul primit de la o autoritate sau instituţie publică a fost eliminat, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Legea nr. 134/2014, care abrogă din cadrul Legii nr. 329/2009 prevederile referitoare la regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 753/2014 şi se aplică din 19 octombrie 2014.

Potrivit vechilor dispoziţii ale Legii nr. 329/2009, pensia netă putea fi cumulată cu veniturile salariale dacă nivelul acesteia NU depăşea nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Persoanele vizate de acest plafon erau, conform articolului 17 din Legea nr. 329/2009, beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

Astfel, pensionarii cumularzi al căror nivel al pensiei depăşea nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aveau de optat în scris între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, a raporturilor de serviciu sau a actului de numire în funcţie.

În cazul pensionarilor cumularzi care nu-şi exprimau în scris opţiunea, raporturile de muncă/serviciu sau actul de numire în funcţie încetau de drept.

Plafonul privind cumulul pensiei cu salariul a fost impus prin Legea nr. 329/2009 pentru a reduce cheltuielile bugetare.

Aşadar, din 19 octombrie, prevederile care impuneau un plafon la cumularea pensiei cu salariul NU se mai aplică.

Noua lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa din 17 septembrie. Propunerea fusese respinsă de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa din 2 septembrie.

NOTĂ: Articolul a fost publicat iniţial în 17 septembrie. Acesta a fost actualizat (şi republicat) astfel încât să conţină faptul că noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial şi că prevederile acesteia au intrat în vigoare.

Surse: L 134/2014Camera Deputaţilor, L 329/2009 | Foto: Stock Vault

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Camelia
  septembrie 18 2014

  O mizerie de act normativ, cel care a obligat pensionarii , in 2009, sa renunte ori la pensie ori la salariu, ca deh, era mare criza maaaare!!! Dar asta numai pentru bugetarii marunti, chiar daca la locul de munca de la acea vreme, bugetarul “amarat” se afla ca urmare a unor filtre si a unui examen de concurs!!! Ca pentru bugetarii de lux ai Romaniei, in speta, domnii din CCR, nu se punea, ca, deh, ” (…) Legea e numai pt catei, nu si pentru dulai,(…)”, da??? Exemplul concludent este al unui domn , ccr-ist, care primea pensie de…HANDICAP, caci statea fff prost cu vederea!!! Dar lua, baiatul-bugetar de lux si zecile de milioane, drept salariu de lux!!! De asemenea, in aceeasi ordine de idei este si miscarea facuta de T. Basescu cand, dupa ce obligase toti bugetarii sa puna umarul la economia tarii, prin obligarea la un concediu fortat, fara plata, de 10 zile, in lunile noiembrie si decembrie 2009, ca iar era maaare criza maaareeee, de a acorda , din acelasi buget amarat si chinuit al tarii, in doua transe, bani ministerului condus la acea vreme de Madam Ana Pauker, a se citi Elena Udrea. Sta scris in Monitorul Oficial al Romaniei!!! Si asta s-a intamplat in perioada cuprinsa intre Craciun si Anul Nou!!! O MAAAREEE RUSINE pe obrazul Romaniei contemporane!!! Iar romanul sta si tace!!! Nu are spirit civic sau are , e “sublim, dar lipseste cu desavarsire!”

 • Răspunde
  emil
  noiembrie 10 2014

  As avea o intrebare; pensionarul anticipat fara penalizare deci cu stagiul integral plus 8 ani, barbat fiind 35 plus 8 = 43 de ani ani poate sa cumuleze pensia cu salariul vis a vis de prevederile Legii pensiilor nr. 260 sau 263/2010 ? Poate cineva sa-mi dea un raspuns competent?

  • Răspunde
   MARIAN
   noiembrie 18 2014

   Buna ziua
   Sunt in aceiasi situatie(35+8 fara penalizare) si dupa cat m-am documentat se permite cumularea numai daca suntem pensionati la limita de varsta

 • Răspunde
  Alexandru
  octombrie 4 2017

  Buna ziua se poate schimba si permise provizori in romania si cam cat costa

 • Răspunde
  Punjabi
  iulie 30 2018

  Buna seara.
  Numele meu este Panjabi Lalit,sunt căsătorit cu româncă de 5ani, am rezidenta pe termen lung (10 ani), stabilit în Romania, întrebarea mea este: am permis de conducere valabil internațional și național din India îl pot schimba cu permis de conducere Românesc?
  Mulțumesc! Panjabi lalit

Scrie un comentariu