Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care călătoresc, tranzitează sau doresc să ajungă în Grecia că, după incendiile devastatoare soldate cu zeci de morți și sute de răniți, Serviciul de Meteorologie grec a anunțat o înrăutățire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018.

Sunt prognozate ploi și furtuni puternice la nivel local, însoțite de căderi de grindină, vânt puternic și scăderea semnificativă a temperaturii.

Noile fenomene meteo vor afecta următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade și insulele din nordul și estul M. Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki). Informațiile actualizate cu privire la evoluția vremii se pot obține accesând portalul www.meteoalarm.eu.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

Incendiile de până la 40 de grade din zona Attica, din ultimele 3 zile, s-au soldat cu 79 de morți și peste 200 de răniți, conform datelor furnizate de autoritățile elene în dimineața zilei de 25 iulie. De asemenea, sunt cel puțin 100 de personae dispărute, despre care nu se știe nimic. Mati, staţiunea cea mai afectată, este la doar 40 de kilometri de Atena, pe coasta de est a peninsulei Attica. Este o destinaţie preferată de pensionari şi de copiii care merg în tabără.

Guvernul de la Atena a declarat trei zile de doliu naţional. Incendiile din aceste zile sunt cea mai mare tragedie cu care se confruntă această ţară, după vara lui 2007, când incendiile de vegetație izbucnite din cauza temperaturilor ridicate au ucis 84 de oameni.

Grecia a solicitat ajutor internaţional, prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene. Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis deja pompieri, vehicule şi avioane. Și Forțele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar, care pot decola în orice moment, a anunțat ministrul Apărării Mihai Fifor.

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate. Creat în 2001, mecanismul include o capacitate europeană de răspuns în situaţii de urgenţă, prin punerea în comun, voluntară, a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE.
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here