25 Februarie, 2018

ATENŢIE: Sintagma „societate comercială” trebuie eliminată din denumirea anumitor firme, începând de mâine! Care sunt acestea?

Odată cu intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, o parte din societăţile comerciale de pe teritoriul României trebuie să realizeze modificări în denumirea și în actele constitutive ale firmei, prin înlocuirea sintagmei „societate comercială” cu „societate”, schimbări ce trebuie făcute în termen de doi ani, începând de mâine, 15 februarie 2013.

Conform ultimelor prevederi legislative, Codul de procedură civilă va intra în vigoare începând de mâine, 15 februarie 2013, după ce acest termen a fost amânat de mai multe ori de-a lungul timpului.

Ultima reglementare în acest sens a fost introdusă prin Ordonanţa de urgenţă nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial nr. 68/2013, prin care se prevede amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă până la data de 15 februarie 2013.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a publicat, în acest sens, un anunţ pe pagina de internet proprie prin care este publicată Lista societăților care au în denumire sintagma ”societate comercială”, obligate să efectueze, până în 2015, demersurile necesare înlocuirii acestei sintagme cu termenul “societate”, începând cu data de 15 februarie 2013, în conformitate cu dispozițiile art. 79 din Legea nr. 76/2012.

Astfel, ONRC precizează în cadrul documentului digital faptul că se recomandă înlocuirea sintagmei ”societate comercială” cu termenul ”societate” în actele constitutive ale celorlalte societăți care au prevăzută această sintagmă numai în conținutul actului constitutiv, nu și în denumire, raportat la dispozițiile art. 226 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit cărora persoana juridică poartă denumirea stabilită, în condițiile legii, prin actul de constituire sau prin statut.

În ceea ce privește sucursalele societăților, în conformitate cu prevederile art. 105 alin. (3) din Normele Metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2594/C./2008, modificările privind denumirea sucursalei se înregistrează la oficiul registrului comerțului de la sediul persoanei juridice care a înființat sucursala, din oficiu, pe baza notificării și a înscrisurilor doveditoare, transmise pe cale electronică de către ORCT la care s-a înmatriculat sucursala.

Consultă listele, pe judeţe,

ale societăţilor care trebuie să realizeze SCHIMBAREA DENUMIRII!

Bucureşti

Constanţa

Mureş

Alba

Covasna

Neamţ

Arad

Dâmboviţa

Olt

Argeş

Dolj

Prahova

Bacău

Galaţi

Sălaj

Bihor

Giurgiu

Satu-Mare

Bistriţa-Năsăud

Gorj

Sibiu

Botoşani

Harghita

Suceava

Braşov

Hunedoara

Timiş

Brăila

Ialomiţa

Tulcea

Buzău

Iaşi

Vaslui

Caraş-Severin

Ilfov

Vâlcea

Călăraşi

Maramureş

Vrancea

Cluj

Mehedinţi

Sursa: ONRC

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu