17 Februarie, 2018

Atenţie, părinţi: Ministerul Sănătăţii schimbă Carnetul de vaccinări! Cum arată noul model?

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un ordin privind schimbarea actualului Carnet de vaccinări.

Actul normativ vizat pentru modificare este Ordinul nr. 1.147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinări.

DESPRE UTILIZAREA CARNETULUI DE VACCINĂRI

Acest carnet reprezintă atât un instrument pentru evidenţa statusului vaccinal al fiecărui copil şi adolescent împotriva bolilor transmisibile, cât şi un instrument (pentru părinţi) de programare a vaccinărilor în funcţie de vârstă.

În Carnetul de vaccinare sunt trecute obligatoriu toate vaccinările unui copil (efectuate de unităţile medicale), actul fiind eliberat aparţinătorului legal al copilului la ieşirea din maternitate.

Medicul de familie este cel care programează vaccinările, în concordanţă cu calendarul imunizării. De asemenea, carnetul trebuie solicitat de către medicul de familie la fiecare consultaţie.

În carnet se mai înregistrează şi reacţiile adverse postvaccinale indezirabile.

DE CE SE SCHIMBĂ CARNETUL DE VACCINĂRI?

Potrivit referatului de aprobare al propunerii legislative, schimbarea este necesară deoarece în acest an a fost modificat calendarul de vaccinare – prin introducerea unor noi tipuri de vaccinuri şi prin modificarea vârstei la care se administrează unele dintre acestea (faţă de alţi ani).

» Noul model al Carnetului de vaccinări poate fi consultat AICI (format PDF).

» Proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului nr. 1.147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinări poate fi consultat AICI (format PDF).

Pentru observaţii şi propuneri, cei interesaţi le pot transmite ministerului (la adresa propuneri@ms.ro) până pe 26 iulie.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu