Prin modificarea Codului Muncii adusă de Legea nr.77/2014 publicată în Monitorul Oficial nr. 470/2014 se completează cadrul legal al dreptului la apărare al salariatului în timpul cercetării disciplinare cu dreptul de a fi asistat de un avocat, motivat fiind de limitarea în prezent a dreptului la apărare doar printr-un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, şi care, implicit îi lăsa neapăraţi pe salariaţii nemembrii de sindicat.
De asemenea, chiar şi în cazul salariaţilor, membrii de sindicat, se creează alternativa de a fi asistaţi de avocat.
Astfel, art.251 alin.(4) din Legea nr.53/2003-Codul Muncii republicat, cu completările şi modificările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:
„în cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul de a fi asistat, la cererea sa, de către un avocat sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este”.
Notă: În caseta foto puteţi vedea o comparaţie între forma anterioară a art. 251, alin. (4) din Codul Muncii şi forma actuală, valabilă din 29.06.2014, cu modificările aduse de Legea nr. 77/2014. Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5!
Sursa: Lege5.ro
––––––––––––(P)––––––––––––