Ordinul ANAF nr. 653 din 22 Aprilie 2021 pentru aprobarea modelului și a modalității de depunere și gestionare a formularului 711 „Declarație de regularizare pentru cheltuielile cu educația timpurie“ a fost publicat în Monitorul oficial. 

 Actul normativ transpune efectiv modul de decontare al cheltuielilor cu educația timpurie pentru acei angajatori care au decis să aplice această facilitate.

După cum se cunoaște, contribuabilii plătitori de impozit pe profit ce au aplicat în primul trimestru facilitatea decontării cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori ai salariaților, își diminuează la plată impozitul pe profit datorat, iar dacă acesta nu este suficient, își diminuează la plată impozitul pe venitul din salarii, TVA datorată bugetului de stat sau eventualele accize datorate bugetului de stat, în ordinea în care au fost enumerate.

Din analiza instrucțiunilor și a formularului 711, observăm că rubricația formularului aduce proceduri de regularizare pentru impozitul pe venitul din salarii, pentru TVA și pentru accize.

De aici, rezultă două proceduri distincte:

  1. Dacă impozitul pe profit există și este suficient pentru a acoperi cheltuielile cu educația timpurie, atunci regularizarea față de bugetul de stat se va face pe seama declarației formular 100, diminuându-se la plată suma datorată.
  2. Dacă impozitul pe profit există și este insuficient sau nu se datorează la plată, pentru partea care există, regularizarea față de bugetul de stat se va face tot pe seama declarației formular 100, iar pentru diferență, se va utiliza declarația 711.

Notă: amintim faptul că luni 26 aprilie 2021, este ultima zi pentru depunerea declarațiilor cu regularizarile pentru acei contribuabili ce au exercițiul fiscal anul calendaristic și plătesc impozit pe profit trimestrial.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here