21 Martie, 2019

ASF a publicat Normele prin care un participant se poate retrage din Pilonul II de pensii private obligatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut în dezbatere publică un proiect de normă de stabilire a modalității prin care un participant se poate retrage, la cerere, din Pilonul II de pensii, conform noilor prevederi ale Ordonanței nr. 114/2018.

Proiectul va fi aprobat de ASF într-una din ședințele viitoare și apoi aplicat imediat de către administratorii de fonduri de pensii administrate privat, respectiv de către Casa Națională de Pensii, în calitate de instituție de evidență.

Principalele modificări se referă la Norma nr. 1/2015, cu referință la:

-          modalitatea prin care un participant solicită încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat;

-          etapele procesului de transmitere a informațiilor, prin intermediul rapoartelor, în relația dintre administrator, instituția de evidență si A.S.F., referitoare la modificarea datelor participantului în Registrul participanților deținut de către C.N.P.P.;

-          introducerea unui articol distinct prin care se precizează faptul că, în conformitate cu OUG nr. 114/2018, contul participantului rămâne activ și după încetarea plății contribuției la fond;

-          introducerea unei anexe noi referitoare la Cererea-cadru privind încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat.

-          introducerea unui articol distinct prin care se specifică data de la care își produce efecte cererea de încetare a plății contribuțiilor.

Conform normelor, participanții care au contribuit la Pilonul II timp de minim 5 ani pot solicita retragerea din sistem prin informarea administratorului și:

- completarea unui cereri – cadru de încetare a plății contribuției

- copie după actul de identitate

- cerere pe propria răspundere.

După art. 36 se introduce un nou articol, art. 36¹, cu următorul cuprins:

Cererea de încetare a plății contribuțiilor la fondul de pensii administrat privat depusă de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege produce efecte începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă.

Contul participantului care a încetat plata contribuției rămâne activ până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Conform datelor oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară, la finele anului trecut,  numărul total al participanților la Pilonul II era de 7,25 milioane de persoane, comparativ cu 7 ,04 milioane de persoane în decembrie 2017.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 114/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu