16 Iulie, 2018

Aplicația “Inspectorul pădurii”, în atenția Președinției și a CSAT

Greenpeace România și coaliția Natura 2000 au sesizat Administrația Prezidențială și Consiliul Suprem de Apărare a țării, printr-o scrisoare deschisă, cu privire la blocajul administrativ al funcționării aplicației www.inspectorulpadurii.ro.
 
Conform unui comunicat de presă al ONG-urilor din acest domeniu, “Pădurile fac obiectul securității naționale a României din 2016, odată cu aprobarea Legii nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României. Astfel, măsurile privind combaterea fenomenului tăierilor ilegale sunt subiect al raportării Guvernului în cadrul ședințelor CSAT.”
 
Reprezentanții organizațiilor mai susțin că încetarea funcționării aplicației nu trebuie să ducă la sistarea sistemului de urmărire a materialelor lemnoase, sau la reducerea transparenței activităților silvice, considerente care sunt fundamentale pentru activitățile de control din domeniu. De asemenea, se atrage atenția că aproape jumătate din cazurile de tăieri ilegale investigate de autorități au pornit de la sesizările cetățenilor care au folosit instrumentele aplicației Inspectorul Pădurii.
 
În scrisoarea deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, Greenpeace și Natura 2000 spun că inițierea și lansarea acestei aplicații au reprezentat un pas important în activitățile de transparentizare și de verificare a transporturilor de materale lemnoase din țara noastră, deoarece au legat instrumentele publice deja existente, Radarul pădurilor și componenta mobilă a Inspectorului pădurii, de alerte provenite din prelucrarea imaginilor satelitare și aprobările legale de exploatări forestiere.
 
Din 2016, odată cu aprobarea Legii nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, prin care fondul forestier a fost declarat obiect al securității naționale, Guvernul României a intensificat eforturile de îmbunătățire a instrumentelor electronice de urmărire a materialelor lemnoase și a făcut pași importanți pentru transparentizarea activităților de exploatare și transport a lemnului, oferind cetățenilor posibilitatea de a se implica în mod activ în sesizarea posibilelor tăieri și transporturi ilegale. Deși platforma web a Inspectorului pădurii necesită încă o serie de date din pădurile proprietate privată, referitoare la tăierile legale, instrumentul este pe deplin funcțional, permițând deja cetățenilor să identifice posibilele tăieri ilegale din zonele de protecție strictă și integrală a parcurilor naționale și naturale, respectiv din posibile păduri virgine.
 
Reprezentanții celor două organizații subliniază, în final, că CSAT și Administrația Prezidențială vor face demersurile necesare pentru ca cetățenii să fie în continuare implicați în monitorizarea activităților de exploatare forestieră, “activități care au un impact semnificativ nu numai asupra integrității pădurilor României, dar și asupra resursei de materii prime pe care o reprezintă și asupra serviciilor de mediu de care depind sănătatea și siguranța cetățenilor”.

Ai nevoie de Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu