Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a emis un comunicat de presă prin care atrage atenţia asupra efectelor reducerii contribuţiei la Pilonul II de pensii, de la 1 ianuarie 2018, cu 1,35 puncte procentuale.

Deşi Asociaţia salută menținerea actualei arhitecturi a Pilonului II, consideră că decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital.

“La sfârșitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene.”, se mai menţionează în comunicatul APAPR.

Ieri, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a aprobat reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, menţionând că nu va fi afectată valoarea nominală din prezent:

“Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare.”

Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative

ART. II – Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 482 din 18 iulie 2007 se modifică și va avea următorul cuprins:

“(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuție la fondul de pensii este de 3,75%”.

Ai nevoie de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here