20 Februarie, 2018

ANPC ne informează cu privire la ţigaretele cu tendinţă redusă de aprindere

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, atât producătorii şi importatorii de ţigarete, cât şi vânzătorii cu amănuntul au obligaţia să se asigure că nu vor mai introduce pe piaţă şi vor lichida stocurile de ţigarete care nu au tendinţă redusă de aprindere, astfel încât, începând cu data de 17 noiembrie 2011, acestea să nu mai poată fi vândute către consumator.

În acelaşi timp, atât producătorii, cât şi distribuitorii, astfel cum sunt definiţi în Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor, trebuie să se asigure că pe piaţă sunt introduse produse sigure. În acest sens, în art. 3 alin. (1), se precizează faptul că producătorii sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sigure. De asemenea, potrivit art. 5 alin. (1) lit. (a), din actul normativ menţionat, distribuitorii sunt obligaţi să acţioneze cu atenţia cuvenită, pentru a contribui la respectarea cerinţelor de securitate aplicabile. Astfel, ei trebuie să nu distribuie produse despre care au cunoştinţă sau pe care ar fi trebuit să le considere, pe baza informaţiilor deţinute şi în calitate de specialişti, neconforme cu aceste cerinţe.

 Baze legale 

 Ţigările cu tendinţă redusă de aprindere sunt acelea care respectă cerinţele impuse prin două standarde europene şi anume EN 16156 :2010 Ţigări – Evaluarea tendinţei de aprindere – cerinţa de siguranţă şi EN ISO 12863:201 – Metoda de încercare standardizată pentru evaluarea tendinţei de aprindere a ţigaretelor. Aceste standarde au fost preluate de ASRO ca standarde naţionale şi se prezumă că sunt conforme cu cerinţele de securitate obligatorii, prevăzute în Directiva 2001/95/CE privind securitatea generală a produselor (GPSD). Comisia Europeană va publica referinţa la aceste două standarde europene pe 17 noiembrie 2011, în Jurnalul Oficial al UE.

  De asemenea, baza legală pentru interzicerea ţigărilor care nu au tendinţă redusă de aprindere o reprezintă Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor. Conform art. 3 alin. (3) din Lege „Un produs este considerat sigur din punct de vedere al riscurilor şi al categoriilor de riscuri reglementate de standardele naţionale neobligatorii relevante atunci când este conform cu standardele naţionale neobligatorii care transpun standarde europene, a căror referinţă este publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene”.

 Despre sancţiunile pe care le-ar putea primi producătorii şi distribuitorii

 Producătorii şi distribuitorii care nu pun pe piaţa românească ţigarete care nu au tendinţă redusă de aprindere vor primi următoarele sancţiuni :

 * producătorii riscă amenzi între 3.000 lei şi 30.000 lei (ca urmare a încălcării art. 3 alin. (1) din Legea nr. 245/2004).

* distribuitorii riscă amenzi între:

a)      700 lei şi 7.000 lei (ca urmare a încălcării art. 5 alin. (1) lit. (b) pct.2 din Legea nr. 245/2004);

b)      2.000 lei şi 4.000 lei (ca urmare a încălcării art. 5 alin. (1) lit. (a) din Legea nr. 245/2004).

 Doar ţigaretele, adică acele produse din tutun ce conţin tutun prelucrat, tutun tăiat învelit într-un sul longitudinal de hârtie, vor trebui să aibă tendinţă redusă de aprindere începând cu 17 noiembrie 2011, deci vor trebui să fie conforme cu cele două standarde sus-amintite, iar ţigările de foi, adică acele produse din tutun, altele decat ţigaretele, obţinute prin învelirea tutunului de umplutură (tăiat sau mărunţit) în una sau mai multe foi de tutun prelucrat nu intră sub incidenţa prevederilor celor două standarde.

ANPC este autoritatea naţională responsabilă cu supravegherea pieţei pentru produsele nealimentare care intră sub incidenţa Legii 245/2004 privind securitatea generală a produselor, aplicată inclusiv în cazul ţigaretelor comercializate pe teritoriul României.

Sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu