17 Martie, 2018

ANPC investighează paginile de internet dedicate creditelor de consum

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat 20 de website-uri ale instituţiilor financiare care oferă credite sau îşi prezintă ofertele online. 11 dintre aceste site-uri vor fi în continuare investigate.

Potrivit ANPC, această acţiune face parte dintr-un proiect coordonat de Comisia Europeană, denumit Internet Sweep.

Investigaţiile s-au desfăşurat în cele 27 de state membre ale UE, plus Norvegia şi Islanda. Aceste state fac parte din Reţeaua de Cooperare în Domeniul Protecţiei Consumatorilor – CPC.  La nivel european, au fost verificate în total 562 de website-uri aparţinând unor instituţii financiare sau intermediari de credite.

Ce s-a urmărit prin verificarea site-urilor ?

Conform ANPC, într-o primă etapă, s-au verificat informaţiile referitoare la identitatea şi adresa geografică a comerciantului. De asemenea, au fost verificate publicitatea la creditul de consum, informaţiile privind caracteristicile principale ale creditului, precum şi informaţiile care precizau costul total al creditului, inclusiv comisioanele şi taxele. În acelaşi timp, au fost depistate informaţiile agresive sau înşelătoare.

Dintr-un total de 562 de website-uri verificate la nivelul CPC, 393 de website-uri au fost selectate pentru investigaţii suplimentare. Printre neregulile descoperite, se numără lipsa informaţiilor obligatorii în publicitatea pentru credite. Astfel, 258 dintre site-uri nu aveau informaţii standard, aşa cum este prevăzut în Directiva privind creditul de consum. Un exemplu ar fi valoarea DAE, informaţie importantă pentru a compara ofertele, durata contractului de credit, informaţiile conform cărora costurile suplimentare (de ex. asigurare) sunt sau nu incluse în costul total.

De asemenea, a fost descoperit faptul că s-au omis informaţii importante despre ofertă. Aproximativ 244 de site-uri nu ofereau informaţii clare asupra costurilor, de exemplu informaţii privind : tipul dobânzii (fixă, variabilă), costurile aplicabile sau durata creditului. Nu în ultimul rând, 116 site-uri prezentau costuri înşelătoare.

În ţara noastră, ANPC  a investigat 20 de site-uri ale unor instituţii financiare. Dintre acestea, la 11 site-uri au fost descoperite probleme, astfel : nu s-au afişat exemple reprezentative sau exemplele erau sumare, nu au fost precizate costurile incluse în DAE şi nu s-a menţionat valoarea totală plătibilă de consumatorul de credite.

În a II-a etapă a proiectului Sweep Internet 2011, se vor întreprinde acţiunile care se impun pentru corectarea neregulilor constatate.

Sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu