19 Iulie, 2019

Angajaţii ar putea primi liber de aniversare și 25 de zile de concediu anual

Patru senatori și deputați de la PNL au inițat un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, care prevede ca fiecare angajat să fie liber de ziua lui de naștere, iar această zi să fie inclusă în cele 25 de zile anuale de concediu de odihnă, nu 20 așa cum este legea actuală.

Inițiatoriii susțin că, deși poate părea la prima vedere un proiect „cu iz populist”, argumentele sunt cât se poate de serioase și se bazează pe studiile sociologice de specialitate, care arată că „70% dintre salariații din mediul privat și 40% dintre cei din administrația publică suferă de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau al suprasolicitării locului de muncă”.

Parlamentarii inițiatori susțin, de asemenea, că o perioadă mai mare de concediu de odihnă pe an este o motivare pentru angajați, dar și o diminuare a efectelor “psihice, fizice și intelectuale a suprasolicitării”, iar introducerea zilei de naștere pe lista liberelor este din aceeași categorie:

“Introducerea zilei de naștere ca zi liberă legală poate fi inclusă în aceeași categorie a argumentelor expuse, mai ales că din punct de vedere moral, educațional și etic majoritatea angajaților uită să-și ofere un echilibru motivațional care va avea efecte și în randamentul ulterior al creșterii productivității muncii”, mai spun parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Codul Muncii, art. 145:

„(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 25 zile lucrătoare, din are o zi este pentru sărbătorirea zile de naștere a angajatului, în baza unui acord între angajator și angajat, dar și cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene.”

Propunerea legislativă a celor patru senatori și deputați așteaptă avizele Guvernului și Consiuliului Legislativ și apoi va intra în dezbatere publică în prima cameră sesizată, Senatul.

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Ionut
  mai 12 2017

  Din cate stiu eu durata minima a concediului de odihna acum e 20 de zile, nu 21. A fost 21 in CCMUNN, dar cum ala nu mai e in vigoare din 2011, a ramas 20 conform Art 145 (1) din Codul Muncii. Ma insel?

  • Răspunde
   mai 12 2017

   Buna ziua,
   Va multumim pentru atentionare. Este intr-adevar vorba de un minim de 20 de zile, in articol strecurandu-se o greseala, care a fost corectata acum.

Scrie un comentariu