17 Martie, 2018

ANAF schimbă trei formulare fiscale privind impozitarea pe venit!

Recent a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ emis de Fisc prin care sunt modificate şi înlocuite trei formulare fiscale privind impozitarea pe venit:

- formularul 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”;

- formularul 230 “Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ”, mai uzual cunoscut ca Formularul 2%;

- formularul 260 “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”.

* Diferenţele dintre proiectul de ordin şi ordin

Intenţia Fiscului de a interveni asupra acestor obligaţii fiscale a fost anunţată în urmă cu aproximativ o lună, când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a făcut public un proiect de Ordin pentru modificarea OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Conform documentelor publicate la data respectiva, prin proiectul de act normativ erau propuse spre modificare:

- formularul 221 şi instrucţiunile de completare ale acestuia,

- formularele 260 şi Anexa nr.1 “Situaţie privind modul de stabilire a venitului net pe baza normelor de venit“.

Însă forma oficială publicată în Monitorul Oficial nr. 244/2013 a OPANAF nr. 476/2013 anunţă schimbarea, în afară de documentele de mai sus, şi a Formularului 230.

Iată noul model al formularului 230!

anaf4
Sursa foto: Lege5.ro

* Ce este nou în Formularul 221?

Modificarea formularului 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”, se realizează prin:

- includerea unor informaţii privind stabilirea normei de venit referitoare la suprafaţa destinată produselor vegetale, numărul total de capete animale/familii de albine deţinute;

- introducerea unor informaţii privind datele de identificare ale asociaţiei, privind cota de distribuire a venitului între asociaţi, în cazul în care activitatea agricolă se desfaşoară în asociere;

- modificarea instrucţiunilor privind completarea formularului 221.

anaf1
Noul model al formularului 221 poate fi consultat integral pe Lege5.ro. 

* Modificările la formularul 260

Modificarea formularului 260 “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, implică introducerea unor informaţii privind suspendarea activităţii, în vederea recalculării plăţilor anticipate. 

anaf2

De asemenea, se aduc schimbări şi la Anexa nr.1 a acestei obligaţii fiscale, bazate pe evidenţierea modului de calcul a normei de venit, în cazul în care, contribuabilii realizează în mod individual venituri din desfăşurarea a două sau mai multe activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit.

anaf3
Sursa foto: Lege5.ro

Noile modele ale formularului 221 şi Situaţiei – anexă 1 pot fi consultate pe Lege5.ro.

OPANAF nr. 476/2013 
poate fi consultat integral şi gratuit pe Lege5.ronoul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu