21 Octombrie, 2019

Amenzile pentru munca suplimentară, aplicate pentru fiecare angajat

Amenzile pentru neplata muncii suplimentare, în cazul angajatorilor care nu respectă prevederile Codului muncii, vor fi date pentru fiecare persoană în parte, identificată că a efectuat muncă suplimentară și nu i s-au acordat plățile corespunzătoare, prevede un proiect legislativ depus la Senat.

Parlamentarii care au inițiat actul normativ aduc ca argumente, în expunerea de motive a proiectului, datele european Working Conditions Survey din 2016, care arată că peste 35% dintre angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, țara noastră ocupând locul 3 în clasamentul statelor care nu respectă timpul legal de muncă. Conform studiilor de specialitate, munca suplimentară afectează extrem de negativ viața personală a angajatului, iar efectele negative se răsfrâng atât în familia sa, cât și la locul de muncă, ducând chiar la cazuri de epuizare profesională.

Amenzile prevăzute pentru munca suplimentară sunt în acest moment, cuprise între 1.500 lei și 3.000 lei, dar nu există o corelare a cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, astfel că inițiatorii consideră necesară o astfel de proporționalitate.

Lege pentru modificarea art. 260 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, alin. (1), lit. i se modifică și va avea următorul cuprins:

“Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Indiferent de votul senatorilor, proiectul legislativ va fi trimis Camerei Deputaților, pentru votul final.

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  februarie 17 2018

  Buna ziua!
  E legal ca pauza de masa patronul sa o ofere in afara celor 8ore de lucru si nu inclusa in cele 8ore??

  Multumesc!

 • Răspunde
  vasy
  martie 9 2018

  1. timpul de lucru es te 8 h/zi, 40 h/sapt , ctract norma intraga (cf. contract munca)
  2. pauza de masa, sau orice fel de pauza nu este inclusa in timpul de lucru (cf. Cod muncii)

Scrie un comentariu