Autoritățile locale vor fi obligate să arboreze corect drapelele statului român, al unității administrative-teritoriale și al Uniunii Europene, altfel riscă amenzi și chiar pedepse cu închisoarea, conform unui proiect legislativ inițiat la Senat.

Parlamentarii de la PMP care vor modificarea legii susțin, în expunerea de motive, că actualele acte normative nu numai că nu prevăd astfel de sancțuni, dar nici reguli clare cu privire la arborarea oficială a steagurilor, atât în UAT-uri, dar și la unele reprezentanțe din străinătate, unde trebuie respectat un protocol internațional.

Mai mult, în Legea nr. 75/1994, care instituie reglementările privind arborarea drapelului național, nu este precizată sintagma “drapelul Uniunii Europene”, ci “drapelul Consiliului Europei”.

“Art. 7

a) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împReună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite, cu respectarea prezentei legi.

b) Arborarea drapelului României la manifestările care se desfășoară sub egida organizațiilor internaționale se face potrivit reglementărilor și uzanțelor internaționale.

c) În locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Uniunii Europene.

d) Drapelul Unităților administrativ-teritoriale se arborează doar în asociere cu drapelul României astfel: în dreapta drapelului României sau în mijloc când cele două drapele sunt însoțite de drapelul Uniunii Europene.”

Arborarea necorespunzătoare a drapelului României, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice, poate fi sancționată cu amenzi cuprins între 25.000 lei și 50.000 lei. Inițiatorii proiectului legislativ propun și pedepse cu închisoarea în cazul unor nereguli considerate a fi infracțiuni, nu doar contravenții.

“Art. 232 – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani următoarele fapte:

a) Arborarea drapelelor altor state în alte condiții decât cele prevăzute la art. 7, lit. a);

b) Arborarea drapelului Unităților administrativ-teritoriale neaprobat conform legii;

c) Arborarea drapelului în alte condiții decât cele pevăzute la art. 7, lit. d).”

Conform paragrafului următor, nou introdus în lege, constatarea acestor contravenții/infracțiuni se va face de către persoanele “împuternicite de ministrul de interne, de către prefect sau de împuterniciții acestuia” și va fi aplicată conducătorului autorității sau instituției publice, primarului, președintelui consiliului județean, precum și persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârșirea contravenției sau infracțiunii.

Ai nevoie de Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here