16 Decembrie, 2019

Amenda pentru rovinietă se va prescrie după 4 luni

Deputați au adoptat, ca for decizional, un proiect de modificare a OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și trecere pe drumurile naționale (rovinietă), care prevede ca sancțiunile aplicate pentru lipsa acesteia să se prescrie după 4 luni de la data constatării, nu după 6 luni, cum era până acum specificat în lege.

“După alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) si (11):

(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei;

(11) Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului.”

În plus, procesul-verbal de constatare se transmite obligatoriu în 60 de zile de la constatare și nu trebuie însoțit de fotografii doveditoare pentru amendă. În intervalul dintre data săvârșirii contravenției și data comunicării procesului-verbal de constatare nu se mai poate aplica altă sancțiune.

Justificarea acestei măsuri a fost dată în cadrul Comisiei de transporturi din Camera Deputaților, care a dat aviz pozitiv proiectului, dar a adus câteva amendamente, printre care și cel privind lipsa fotografiilor: “În caz similar, la contravențiile privind înregistrarea depășirii vitezelor, s-a interzis utilizarea fotografiilor, pentru protecția persoanelor. Actul doveditor al lipsei rovinietei este chiar procesul-verbal de contravenție care specifică acest lucru.”

Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(4) În cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil, în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, personalul care efectuează controlul conform alin. (2) lit. c) pct. (ii) constată săvârșirea contravenției, încheie procesul verbal de constatare a contravenției și aplică sancţiunea contravențională.”

Alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării contravenței. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, nu se pot încheia alte procese verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.”

La articolul 9 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41) cu următorul cuprins:

”(41) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, pentru procesele verbale de constatare a contravenției pentru încălcarea prevederilor prezentei legi, sunt aplicabile prevederile art. 611 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare.”

Proiectul adoptat a fost trimis președintelui Klaus Iohannis, iar după ce va fi semnat, va intra în vigoare la 6 luni de la promulgare.

Ai nevoie de OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

  • Răspunde
    Diana
    martie 12 2019

    Buna.am fost prinsă fără rovinieta, în data de 2.11. La câteva zile după, pe același traseu, am verificat rovinieta si era expirată. Am cumparat o. Am primit amenda pt data de 2.11.2018, dar a ajuns la mine abea pe 11.03.2019, deci constatarea si încheierea PVCC pe 12.02.2019…iar eu am primit o prin posta pe 11.03.2019… sa prescris amenda? Si la ce referă exact prescriptia?Multumesc pentru răspuns

Scrie un comentariu