21 Februarie, 2018

Alocări suplimentare la ajutoarele pentru încălzirea locuinţei! Ce modificări au aprobat senatorii la OG nr. 27/2013?

În şedinţa Senatului din ultima zi de dinaintea scumpirilor la gaze naturale şi energie electrică (1 octombrie) s-a aprobat cu modificări proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Senatul este prima cameră sesizată în acest sens.

Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gazele naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei/persoană. Ajutoarele vor varia între 240 de lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace cu venituri până la 155 de lei/persoană şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană.

Actul normativ mai prevede introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică, iar aceste sume acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa 8 lei. Pentru beneficiarii de ajutor social, plata ajutorului va fi efectuată în continuare din bugetele locale.

Menţionăm că OG nr. 27/2013 propune păstrarea actualului sistem de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, având în vedere faptul că prin compensarea procentuală deja reglementată sprijinul acordat este raportat direct la costul gigacaloriei, raportat la indicatorul social de referinţă (ISR).

Ancheta socială rămâne mijlocul de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative.

De asemenea, proiectul de lege propune ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferenţele fiind mari între acestea, deşi veniturile sunt apropiate. Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigură astfel şi acoperirea creşterii de 6% a preţului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE.

Efortul bugetar pentru sezonul rece 2012-2013 a fost de aproximativ 218 milioane de lei. Bugetul anului 2013 este de 476 de milioane de lei, prin urmare, suma de 176,8 milioane de lei estimată a fi cheltuită pentru drepturile lunilor noiembrie şi decembrie 2013 poate fi susţinută din alocările actuale.

Pentru anul 2014 (ianuarie-martie şi noiembrie-decembrie), suma de 386,5 milioane de lei este echivalentă cu suma prevăzută în bugetul Ministerului Muncii pentru 2013.

Notă: OG nr. 27/2013 poate fi consultată gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Comentarii

 • Răspunde
  Karenina
  octombrie 3 2013

  Buna seara Doamna Doctor Patrascu,

  Din nefericire, iata ca am ajuns si eu in situatia de a fi lipsita de orice venit. Ultimul somaj l-am luat in luna august (pentru iulie 2013) si incerc sa gasesc o ocupatie inca din 2012, dar fara succes.
  Dat fiind ca nu cunosc legea in ce privesc obligatiile si drepturile unei persoane fara nici un venit, va rog din suflet sa imi spuneti ce anume pot (trebuie) face si ce nu, pentru a beneficia de protectia statului in aceasta perioada. Ce drepturi am si ce obligatii? Mentionez ca am fost la Asistenta sociala si doamnele de acolo n-au nici un gand sa ne invete ce trebuie sa facem. Raspund in raspar si cu jumatati de masura si, dupa cum bine stiti si dumneavoastra, legea este stufoasa si nu de putine ori greu de inteles. In speranta unui raspuns, Va multumesc anticipat.

  • Răspunde
   Karenina
   octombrie 5 2013

   Multumesc.

Scrie un comentariu