19 Februarie, 2018

Ajutorul de deces: cum se acordă, ce acte sunt necesare şi care este valoarea lui?

Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se afla în întreţinerea titularului la data decesului.

* Beneficiari

Potrivit reglementărilor din Legea pensiilor nr. 263/2010 (art. 125-130), în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

a) soţul supravieţuitor;

b) copilul;

c) părintele;

d) tutorele;

e) curatorul;

f) moştenitorul.

deces1
Sursa foto: Lege5.ro 

ATENŢIE!
În lipsa solicitării din partea persoanelor menţionate mai sus ajutorul de deces se achită celui care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

În sensul legii, membru de familie aflat în întreţinerea titularului poate fi:

a) soţul/soţia;

b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;

c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Dovada că membrul de familie s-a aflat în întreţinerea asiguratului sau a pensionarului se face prin declaraţie pe propria răspundere.

deces2
Sursa foto: Lege5.ro

În cazul decesului copilului inapt pentru muncă, indiferent de vârstă, prestaţia se acordă cu condiţia prezentării certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau, în lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

* Cuantumul ajutorului de deces

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 este de 2.223 lei.

Acesta a fost majorat în luna martie, prin Legea nr. 6/2013 care prevede creşterea cu peste 100 de lei a câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în funcție de care se stabilește și valoarea ajutorului de deces care poate fi acordat în acest an.   

Pentru anul 2013, cuantumul ajutorului de deces este:

a) 2.223 lei în cazul asiguratului sau pensionarului (cu 106 lei mai mult faţă de 2012);

b) 1.112 lei în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului (cu 53 lei mai mult faţă de 2012);

deces3
Sursa foto: Lege5.ro

Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare.

* Acte necesare

a) cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări sociale;

b) certificat de deces – în original şi copie;

c) actul de identitate al solicitantului;

d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;

e) acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces;

f) certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă pe copil şi data ivirii acesteia.

După efectuarea plăţii ajutorului de deces plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.

Sursa: Ministerul Muncii

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  sergiu
  ianuarie 8 2014

  am aflat ce acte trebuiesc pentru ajutorul de deces dar nu am aflat unde sa ma duc cu ele.

  • Răspunde
   ianuarie 8 2014

   Pentru obţinerea ajutorului de deces, conform informaţiilor de pe site-ul Ministerului Muncii, solicitanţii trebuie să se adreseze Caselor teritoriale de pensii.

 • Răspunde
  Marius
  ianuarie 9 2014

  As vrea sa stiu si eu daca mama mea, curator pentru sora ei, persoana cu handicap grad 1 permanent, decedata in 04.01.2014 primeste ajutor de deces. Mentionez ca nu le mai traiesc nici unul din parinti, iar persoana decedata avea 65 ani si nu a lucrat niciodata datorita bolii.
  Va multumesc.

 • Răspunde
  paula
  februarie 7 2015

  Buna ziua!
  Am si eu o nelamurire in privinta actelor necesare pentru obtinerea ajutorului de deces.Mama mea a murit de curand si,dupa inmormantare,am mers cu dosarul de acte necesar la localitatea in care a locuit mama(municipiu-resedinta de judet).Am fost trimisa la Casa de pensii a municipiului unde am eu resedinta(alta decat cea a mamei),cerandu-mi-se sa mai adaug o declaratie pe propria-mi raspundere din care sa reiese ca am ingrijit-o pe mama si am suportat cheltuile de inmormantare(mama a fost casnica intreaga viata)).Asa am facut,am mers cu dosarul in orasul meu la Casa de pensii(acelasi judet!) unde mi s-a spus,intr-o prima faza ca nu se acorda niciun ajutor intr-o astfel de situatie!!La insistentele mele de a se da telefon la Casa de pensii judeteana,s-a recunoscut ca se dau 50% din suma totala,dar trebuie sa aduc de la Primaria municipiului mamei o adeverinta de venit de la Administratia Financiara.E corect ce mi-au cerut cei de la Casa de pensii din orasul meu?Voi face si acest lucru si voi vedea ce bete-n roate imi vor mai aduce.Sa cer ajutorul Casei Judetene de Pensii?Va rog frumos,lamuriti-ma!

 • Răspunde
  mariana
  martie 30 2015

  De curanda decedat fratele meu .am suportat cheltuielele de inmormantarece trebuie sa fac cum sa procedez ,

 • Răspunde
  PETREA
  aprilie 6 2015

  Intrebare: Un copil peste 20 de ani cu grad de handicap gradul 1 permanent, din nastere, decedat recent, ramas fara ambii parinti, intretinut in continuare de o vecina care primea indemnizatie de insotitor, are dreptul de ajutor de inmormintare ? ce suma ? si cui se poate adresa ?
  Multumesc anticipat.

Scrie un comentariu