20 Februarie, 2018

Ajutoare de minimis pentru IMM-uri prin programul Jeremie: Pe ce bani contăm şi până când şi cum funcţionează sistemul

Ordinul ministrului economiei nr. 2499/2013 a aprobat schema de ajutor de minimis sub formă de împrumuturi cu subvenţie parţială de dobândă, prin iniţiativa JEREMIE în Romania.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 46/2014.

Schema de ajutor este fără notificare la CE

Această schemă transparentă de ajutor de minimis, care nu intră sub incidenţa obligaţiei de notificare către Comisia Europeană, este aferentă domeniului major de intervenţie 1.2 “Accesul IMM la finanţare”, axa prioritară 1 “Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”, din cadrul Programului operaţional sectorial “Creşterea competitivităţii economice” (POS CCE).

Autoritatea care administrează schema este Fondul European de Investiţii (FEI), iar furnizor este Ministerul Economiei, prin Autoritatea de management a Programului operaţional sectorial “Creşterea competitivităţii economice 2007-2013″.

Pe ce bani contăm şi până când

În cadrul acestei scheme, suma totală maximă estimată, alocată ajutoarelor de minimis sub formă de împrumuturi cu subvenţie parţială de dobândă de către Fondul de Participare Jeremie (FPJ), va fi de maximum 150 de milioane de euro (echivalent lei), sumă care este distribuită în mod egal pentru anii 2014 şi 2015.

Schema se aplică din 20 ianuarie, data publicării în Monitorul Oficial, până la 30 iunie 2014. Pentru perioada de aplicare ulterioară datei de 30 iunie 2014, această schemă de ajutor de minimis va fi armonizată cu prevederile noului regulament privind ajutorul de minimis elaborat de Comisia Europeană. În cazul în care schema nu va fi armonizată cu noile reglementări privind ajutorul de minimis, aceasta îşi va pierde valabilitatea.

Cum funcţionează sistemul de ajutoare

În cadrul acestei scheme, se vor încheia de către FEI (FPJ) unul sau mai multe acorduri operaţionale cu unul sau mai mulţi intermediari financiari (bănci). Fiecare bancă cu care se semnează un acord operaţional JEREMIE primeşte de la FEI o facilitate de credit, în scopul acordării de credite pentru IMM-uri eligibile cofinanţate în mod egal de FEI (FPJ) la dobândă zero şi de către bancă la dobânda pieţei, conform unei rate de cofinanţare prestabilite în apelul pentru expresii de interes (în acest caz: 50% FEI/FPJ, 50% banca).

Banca împrumutată nu plăteşte dobândă către FEI (FPJ) câtă vreme fondurile obţinute prin linia de credit JEREMIE sunt transformate în credite acordate IMM într-un timp foarte scurt, conform specificaţiilor prevăzute în fiecare acord operaţional.

Prin cofinanţarea de 50% cu dobândă zero din facilitatea JEREMIE, fiecare întreprindere împrumutată în cadrul acestui instrument beneficiază de un credit la aproximativ jumătate din dobânda de piaţă a băncii respective pe care întreprinderea ar fi plătit-o dacă nu ar fi existat facilitatea JEREMIE.

Perioada maximă de acordare a creditelor cu dobândă parţial subvenţionată va fi de aproximativ 24 de luni de la semnarea acordului operaţional cu un intermediar financiar (dar nu mai târziu de 31 decembrie 2015).

Pe durata contractelor operaţionale, creditele eligibile pot fi acordate de către intermediarul financiar şi raportate ulterior către FEI.

Prin facilitatea acordată în cadrul schemei se va putea acoperi cel mult 50% din valoarea fiecărui credit eligibil nou-acordat de un intermediar financiar unei IMM eligibile. FEI, acţionând ca FPJ, şi intermediarul financiar vor acţiona nepreferenţial cu privire atât la suportarea riscului de credit, cât şi la eventualele recuperări ulterioare ale pierderilor asociate producerii riscului de credit.

Întreaga procedură poate fi consultată în anexa la Ordinul ministrului economiei nr. 2499/2013, în Lege5 Online.

(P) Ai nevoie de acte normative actualizate la zi? Le poţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Un comentariu

 • Răspunde
  Andreea
  februarie 14 2017

  Buna ziua,

  Daca o firma (IMM) a achizitionat utilaje si nu s-a facut decontarea, ce se poate face? Si ce se poate face pentru a prevenii astfel de situatii?

  Multumesc.

Scrie un comentariu