21 Februarie, 2018

Află care este gradul de absorbţie a fondurilor pe fiecare program structural!

Ministerul Afacerilor Europene a  publicat zilele trecute stadiul absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune la 30 septembrie 2011. Faţă de situaţiile similare publicate lunar de către ACIS, acest stadiu al absorbţiei cuprinde şi informaţii privind absorbţia reală (efectivă) a fondurilor.

Astfel, România a primit până la sfârşitul lunii septembrie 2,822 miliarde de euro de la CE, din care avansuri în valoare de 2,106 miliarde de euro şi plăţi intermediare de doar 716 milioane de euro, ajungând la o absorbţie efectivă (plăţi intermediare/alocare UE) de 3,7%.

Referitor la stadiul cheltuirii fondurilor pe fiecare program operaţional, conform datelor publicate de MAEur, POS Mediu şi POSDRU înregistrează cea mai mică rată a absorbţiei efective (1,89%, respectiv 2,96%).

POSDRU, spre exemplu, are a doua cea mai mare rată a absorbţiei calculată în funcţie de plăţile interne virate către beneficiari (prefinanţări şi rambursări din fonduri comunitare şi de la bugetul de stat) – 22,72%, respectiv 4,016 miliarde lei. Însă, cu doar 102,92 milioane lei plăţi intermediare rambursate de Comisia Europeană, la absorbţie efectivă se numără printre codaşe.

Programul operaţional fruntaş atât în ceea ce priveşte plăţile virate către beneficiari, cât şi în ceea ce priveşte plăţile intermediare primite de la CE este POR-ul, cu o rată a absorbţiei efective de 7,37%.

Pentru a vizualiza situaţia completă a absorbţiei, publicată de MAEur, click aici

Sursa: FonduriStructurale.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu