19 August, 2017

Actualizare: Mai mulţi senatori şi deputaţi au iniţiat o propunere legislativă privind ridicarea şi depozitarea vehiculelor staţionate neregulamentar

Senatul a adoptat tacit, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede ca vehiculele parcate neregulamentar să fie ridicate şi depozitate în locuri special amenajate doar dacă reprezintă un obstacol pentru circulaţie, opturează traficul rutier sau accesul în instituţiile publice, arată Mediafax.

În expunerea de motive, autorii proiectului arată că ridicarea maşinilor a devenit o reală problemă la nivel naţional şi că zilnic sunt ridicate mii de maşini pentru parcare neregulamentară, în condiţiile în care nu există suficiente locuri de parcare.

În proiect se arată că ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate reprezintă o “măsură excepţională”, luată în cazul vehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie, să optureze traficul rutier sau accesul în instituţiile publice.

Potrivit iniţiativei legislative, parcarea neregulantară în altă situaţie ar urma să se sancţioneze numai cu amendă.

O altă prevedere stabileşte că solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport şi depozitare de către firme private este interzisă.

Iniţiativa legislativă, care a fost adoptată de Senat în varianta propusă de iniţiatori, va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursă: Mediafax

———————————–

Articol iniţial

Pe site-ul Senatului, în rubrica dedicată proiectelor de legi, există o propunere legislativă privind ridicarea şi depozitarea vehiculelor staţionate neregulamentar, iniţiată de mai mulţi senatori şi deputaţi.

Ce reglementează Legea propusă spre dezbatere publică?

Conform proiectului de act normativ, prezenta Lege reglementează modul în care vehiculele staţionate neregulamentar, potrivit Codului rutier, pot fi ridicate şi depozitate de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public.

Potrivit expunerii de motive, raţiunea proiectului legii propuse este ca „ridicarea autovehiculelor să reprezinte o măsură excepţională, luată în cazul autovehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie”.

 De asemenea, în cuprinsul proiectului, se specifică faptul că vehiculele vor fi ridicate zilnic, între orele 8:00 şi 20:00, iar proprietarii le vor putea recupera în acelaşi interval orar. Referitor la perioada maximă de depozitare, aceasta este de şase luni, după care proprietarul va fi somat în scris despre valorificarea vehiculului.

În acelaşi timp, în cazul în care vehiculul va fi parcat într-un spaţiu public amenajat mai mult de şapte zile calendaristice, fără să fie mişcat, spaţiul se consideră ocupat în mod abuziv, vehiculul urmând să fie ridicat, transportat şi depozitat.

Cum vă puteţi recupera vehiculul?

Potrivit proiectului de lege, proprietarii îşi pot ridica vehiculul numai dacă întocmesc un act juridic care să includă măsurători, pentru a dovedi faptul că vehiculul era parcat neregulamentar.

De asemenea, proprietarii vor plăti 5 puncte amendă pentru recuperarea vehiculelor care au o greutate mai mică de 2.500 de kilograme, 7 puncte amendă pentru vehiculele care au masa de până la 4000 de kilograme, iar proprietarii care au maşini de mare tonaj vor plăti 10 puncte amendă. Ziua de depozitare se va plăti cu câte 3, 4, respectiv 5 puncte amendă.

O altă prevedere din cuprinsul proiectului de lege face referire la sumele încasate ca urmare a ridicării şi depozitării vehiculelor. Aceste sume vor constitui venituri la bugetele locale şi vor fi folosite pentru amenajarea locurilor de parcare existente.

Puteţi trimite sugestiile şi opiniile dvs. referitoare la această propunere legislativă până la data de 25.11.2011, în scris, la adresa: Senatul României, Calea 13 septembrie, nr.1-3, Sector 5, Bucureşti, respectând formularul de pe site-ul Senatului, sau pot fi depuse personal la Sediul Senatului României, Biroul de Relații Publice. Puteţi completa, de asemenea, formularele on-line care corespund fiecărei iniţiative legislative.

Sursă: Senatul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu