Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, 14 mai, o Ordonanță de Urgență care cuprinde mai multe prevederi printre care prelungirea termenului până la care românii pot solicita amânarea ratelor la bănci până la data de 15 iunie 2020.

„Va fi prelungită până la 15 iunie 2020 posibilitatea de eliberare a solicitărilor pentru amânarea ratelor celor care nu pot să le plătească. Până la data de 15 iunie 2020 instituțiile de credit vor evalua aceste cereri și în același timp pe perioada stării de alertă se interzic deconectările utilizatorilor de la gaze, electricitate, apă și canal”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, la finalul ședinței de guvern.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o solicitare telefonică sau online. În afară de creditele ipotecare, creditele adună dobândă, pentru perioada în care este suspendat.

Pentru întreprinderile individuale și familiale, persoane fizice autorizate, profesii liberale sau persoane juridicie care au contracte de credit sau de leasing, amânarea ratelor se poate face dacă

  • şi-au întreruptă activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autorități pe perioada stării de urgență.
  •  dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei sau certificatul de situații de urgență prin care se constată pe baza declarației pe propria răspundere că veniturile sau încasările au scăzut cu 25% în luna martie prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie.
  • nu sunt în insolvență.

Conform declaraţiilor, vicepremierul Raluca Turcan, Ordonanța de Urgență adoptată astăzi prevede și

  • prelungirea termenului pentru eliberarea certificatului pentru situații de urgență până la data de 31 mai,
  • prelungirea interdicției furnizorilor de electricitate, gaze naturale, apă sau canal, să deconecteze utilizatorii, pe perioada stării de urgență. 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here