Potrivit incont.ro, nouă dintre cele 11 state UE care impun restricţii de muncă pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmiţând şi explicaţiile aferente deciziei. Comisarul pentru Muncă, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort.

Conform Mediafax, până la data de 31 decembrie 2011, 11 state membre nu au aplicat încă legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă cetăţenilor din România şi Bulgaria, şi anume: Belgia, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie. Dintre aceste 11 state membre, nouă continuă să aplice restricţii în ce priveşte accesul liber pe piaţa muncii.

Comisia Europeană precizează că toate restricţiile care mai sunt în vigoare trebuie să fie abolite până la data de 31 decembrie 2013, cel târziu.

De asemenea, potrivit executivului european, restricţiile privind libera circulaţie a forţei de muncă din cele două state membre – România şi Bulgaria – ar fi trebuit să ia sfârşit odată cu data de 31 decembrie 2011.

Statul membru care restricţiona accesul la data de 31 decembrie putea să continue această restricţionare şi după această dată, pentru încă maximum doi ani, doar în cazul unor distorsiuni serioase pe propria piaţă a muncii sau a unor riscuri serioase în acest sens şi după notificarea Comisiei asupra deciziei de continuare a restricţionării.

Notificarea trebuia să fie transmisă înainte de data de 1 ianuarie 2012, iar în absenţa ei se aplică automat legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă.

Care sunt cele nouă state care menţin restricţii pe piaţa muncii ?

Nouă dintre cele 11 state membre care menţineau restricţii pe piaţa muncii au trimis notificări până la data de 31 decembrie: Marea Britanie (24 noiembrie), Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia (22 decembrie), Franţa (23 decembrie), Luxemburg (22 decembrie), Malta (22 decembrie), Olanda (23 decembrie) şi Austria (22 decembrie).

Conform informaţiilor prezentate de CE, Italia şi Republica Cehă au informat Comisia că vor aplica integral legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă începând cu data de 1 ianuarie 2012.

În plus, deoarece Tratatul de Aderare nu defineşte ce înseamnă «o distorsiune serioasă pe propria piaţă a muncii» sau «riscul serios în acest sens», şi datorită faptului că pieţele muncii sunt foarte diverse pe teritoriul întregii Uniuni, fiecare stat membru a trebuit să facă propriile evaluări, pentru a vedea dacă este afectat, sau este ameninţat să fie afectat, de o distorsiune serioasă a pieţei muncii„, mai precizează CE.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a declarat că toate cele 9 state membre au transmis notificări împreună cu explicaţii ale evaluărilor lor în ce priveşte distorsiunile serioase pe piaţa muncii sau riscurile serioase în acest sens.

Sursa: incont.ro

1 COMENTARIU

  1. Nu mi se pare corect ,ca dupa atata timp de cand am intrat in UE sa nu beneficiem de toate drepturile ,mai ales la munca.Romanii acolo unde au lucarat au dat dovada de profesionalism si de ce sa nu recunoastem este o forta de munca ieftina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here