Începând de la Hotărârea Van Gend & Loos din 1963, particularii pot invoca direct dreptul Uniunii în faţa autorităţilor şi a instanţelor naţionale.

La 5 februarie 1963, Curtea de Justiţie a pronunţat Hotărârea Van Gend & Loos (Hotărârea 26/62 Van Gend & Loos/Administraţia fiscală olandeză), ca răspuns la o întrebare preliminară formulată de o instanţă olandeză, Tariefcommissie.

Această instanţă trebuia să soluţioneze un litigiu între întreprinderea olandeză de transport Van Gend & Loos şi administraţia fiscală olandeză referitor la taxele vamale pe care această întreprindere trebuia să le plătească pentru importul de mărfuri din Germania în Olanda.

Întreprinderea de transport a invocat faptul că nivelul taxei aplicate era contrar normei din Tratatul CEE care interzicea statelor membre să majoreze taxele vamale în cadrul relaţiilor comerciale reciproce. Administraţia fiscală considera, din contră, că întreprinderea nu putea invoca această normă întrucât ea nu crea obligaţii decât pentru statele membre.

Prin hotărârea pronunţată, ca răspuns la întrebarea preliminară, Curtea a stabilit unul dintre principiile fondatoare ale dreptului Uniunii Europene: efectul direct. Potrivit acestui principiu, dreptul Uniunii nu creează numai obligaţii reciproce între statele membre, ci produce, în favoarea cetăţenilor şi a întreprinderilor, efecte imediate, conferindu-le drepturi individuale pe care autorităţile şi instanţele naţionale trebuie să le protejeze.

Pentru a comemora pronunţarea acestei hotărâri, o conferinţă va avea loc la Curte la 13 mai 2013. În cadrul acestei conferinţe, care a fost deschisă reprezentanţilor tuturor profesiilor juridice şi ai mediului academic prin intermediul unei proceduri de înregistrare online, participanţii vor dezbate conţinutul hotărârii, consecinţele sale şi perspectivele acestei jurisprudenţe.

În acelaşi spirit de deschidere către lumea juridică externă, care a fost ilustrat recent de lucrarea publicată de Curte cu ocazia celei de a 60-a aniversări în decembrie 2012, dezbaterile din cadrul conferinţei vor începe cu mai multe intervenţii ale unor personalităţi din afara Curţii.

Comunicatul de presă ţine să sublinieze, totodată, că pentru prima dată în istoria instituţiei marele public va putea urmări dezbaterile în direct pe site-ul Curţii (www.curia.europa.eu), ceea ce demonstrează caracterul unic al acestui eveniment şi importanţa pe care o are principiul efectului direct pentru fiecare cetăţean şi pentru fiecare întreprindere din cadrul Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here