1. Documentele de care aveţi nevoie atunci când circulaţi în Uniunea Europeană sunt :

Cartea Verde – prin acest document se atestă că sunteţi asigurat şi trebuie să indice:

– coordonatele asiguratorului;
– numărul de contract de asigurare a automobilului

Certificatul de constatare amiabilă – Constatarea amiabilă se face pe un document agreat la nivel european (rubricile sunt identice, oricare ar fi limba) şi există şi în exemplare bilingve. Trebuie să vă interesaţi la compania dvs. de asigurări înainte de plecarea în călătorie despre acest certificat. Deşi acest certificat nu este obligatoriu, constatarea amiabilă este primordială pentru a spera o reparare rapidă a pierderilor suferite.

2. Care sunt legile care se aplică în cazul unui accident?

Trebuie să stiţi că regula generală este că se aplică legislaţia ţării locului accidentului, pentru a putea determina atât responsabilitatea, cât şi indemnizaţia pentru repararea prejudiciilor suferite. Acest principiu se aplică oricare ar fi naţionalitatea celuilalt conducător auto şi oricare ar fi ţara în care îşi are sediul societatea de asigurări.

3. Ce trebuie să faceţi la locul accidentului ?

În primul rând, trebuie să luaţi coordonatele părţii adverse ce figurează pe cartea verde (coordonatele complete ale conducătorului auto, verificând identitatea sa, coordonatele companiei de asigurări, numărul poliţei de asigurări, numărul de înmatriculare al vehiculului). Nu uitaţi să vă notaţi numele şi adresa eventualilor martori. Mai mult, completaţi cu atenţie formularul de constatare amiabilă şi rugaţi partea adversă să o semneze. Atenţie: nu puteţi constrânge celălalt şofer să vă semneze documentul dacă acesta nu doreşte. Dacă refuză, completaţi totuşi informaţiile indicate mai sus. Aţi putea să vă adresaţi asiguratorului dumneavoastră, cu titlu informativ, despre formularul de constatare amiabilă pe care l-aţi completat.

4. Acţionaţi ca un consumator care îşi ştie drepturile

Cereţi martorilor o carte de vizită. Citiţi cu calm rubricile din centrul formularului, cele în care sunteţi invitat să bifaţi căsuţele corespunzând circumstanţelor accidentului. Este vorba de rubrici extrem de importante pentru stabilirea responsabilităţii şoferilor implicaţi în accident!

ATENŢIE: dacă nici una din ipotezele propuse de formular nu corespunde realităţii de fapt, nu bifaţi nici una dintre căsuţe. Dacă formularul de constatare este incorect completat, responsabilitatea poate să vă revină dintr-o greşeală.

Nu uitaţi să indicaţi numărul de căsuţe marcate la sfârşitul coloanei. Partea adversă ar putea să mai bifeze şi alte căsuţe după plecarea de la locul accidentului, posibil în defavoarea dumneavoastră!

Nu este nicio problemă dacă nu vorbiţi limba celuilalt conducător auto. Constatarea europeană este un formular standardizat care poate fi citit cu uşurinţă de compania dumnevoastră de asigurări. Mai mult, este admis ca la “Observaţii” să completaţi în propria limbă.

Mai trebuie să ştiţi că în anumite ţări, Poliţia redactează în mod obligatoriu un proces-verbal, chiar dacă este vorba doar de pagube materiale. Chiar şi în acest caz, este foarte important să semnaţi formularul de costatare amiabilă. Aceasta vă permite de fapt să obtineţi cât mai repede despăgubirile de la societatea de asigurări.

Pentru a primi despăgubirile, Uniunea Europeană a creat o procedură de acordare a despăgubirilor simplificată pentru victimele accidentelor de automobile ce au avut loc în altă ţară a Uniunii Europene. Declaraţia trebuie trimisă societăţii de asigurare în termen de 5 zile prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

Sursa: http://www.anpcppsr.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here