21 Februarie, 2018

17 aprilie: Avem bănci neprofitabile, vindem din Transgaz, dar rămânem cu Legea retrocedărilor!

Am început dimineaţa această cu o orânduire de cuvinte aparte – „Dacă nu citeşti ziarele, eşti neinformat, dacă le citeşti, eşti dezinformat.” (Mark Twain). Între aceste două rele, am decis să alegem, pe principiul etern al românului, răul cel mai mic sau echilibrul dintre cele două. Ne informăm şi încercăm să filtrăm. Dar ce?

Capital.ro nu vine cu veşti tocmai bune în domeniul financiar-bancar – e adevărat, nu doar pentru noi, ci pentru Ungaria şi Slovenia. Industriile bancare din România şi celelalte două state europene rămân şi în acest an neprofitabile din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului în timpul crizei financiare din zona euro, conform declaraţiilor analistului agenţiei de evaluare financiară Moody’s, Simone Zampa.

Şi pentru că vorbim de bani pe care nu-i avem, Mediafax. ro anunţă că statul român a vândut întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz (TGN) scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, obţinând 72 milioane de euro, conform declaraţiilor ministrului delegat pentru Energie, Constatin Niţă.

Nici pe piaţa auto nu ne situăm mai bine, evoluţia acesteia fiind de trei ori mai slabă decât cea din UE, titrează dailybussiness.ro. Piaţa auto din România a avut o evoluţie de trei ori mai slabă decât cea la nivel european în luna martie, cu o scădere de 32,2%, la 3.324 autoturisme noi.

Cu speranţa ca, totuşi (măcar) o parte dintre lucruri să se îndrepte, avem astăzi în vedere „Evenimentul” legislativ privind mult discutata Lege a retrocedărilor. Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989, textul actului normativ fiind agreat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit Agerpres.ro.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu