19 Octombrie, 2019

100 de sirieni din Turcia vor avea vize de ședere în România

Ministerul de Interne vrea să acorde vize de ședere pentru 100 de cetățeni sirieni din Republica Turcia, conform unui proiect de hotărâre de guvern supus dezbaterii publice.

Oficialii instituției argumentează că realocarea străinilor se face în conformitate cu deciziile UE referitoare la acțiunile de contracarare a migrației ilegale dinspre Turcia spre țările Uniunii: “România și-a arătat solidaritatea, la nivel european, faţă de statele membre afectate de criza migraţionistă, participând la toate eforturile comune de identificare a unor soluții la aceasta, susţinând, totodată caracterul voluntar al relocării”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

De altfel, se arată în actul normative, admisia va fi voluntară, adică depinde de voința explicită a cetățenilor sirieni de a depune pe teritoriul României o cerere de viză.

Vizele de ședere în România vor fi de 3 tipuri:
  • viza de lungă ședere pentru desfășurarea de activități comerciale,
  • viza de lungă ședere pentru angajare în muncă,
  • viza de lungă ședere pentru reîntregirea familiei.
Cetățenii sirieni care ar putea beneficia de aceste prevederi fac parte din următoarele categorii:
  • cetățeni sirieni pre-înregistrați cărora încă nu le-a fost acordată protecția temporară, însă procedurile în Republica Turcia sunt în derulare;
  • cetățeni sirieni cărora le-a fost acordată protecția temporară în Republica Turcia;
  • cetățeni sirieni care nu doresc protecție temporară în Republica Turcia, însă ar putea obține un permis de ședere, dar cu limitarea asistenței oferite de UNHCR.
Actul normativ detaliază, pentru fiecare tip de viză în parte, condițiile pe care rebuie să le îndeplinească cetățenii sirieni care vor face cerere de admisie.

Pentru viza de lungă ședere pentru activtăți comerciale, străinii vor face dovada calității de asociat sau acționar de la ONRC și vor depune un extras de cont al unei bănci din România prin care fac dovada că dispun de fonduri de cel puțin 100.000 euro. Pentru viza de angajare în muncă, sirienii vor depune la dosar o ofertă fermă de angajare, iar pentru viza de reîntregire a familiei, vor face dovada asigurării unui spațiu de locuit și a deținerii mijloacelor financiare corespunzătoare unui salariu minim net pe economie.

Până la data de 20 septembrie, proiectul va fi în dezbatere publică pe pagina Ministerului Afacerilor Interne, apoi va fi supus aprobării într-o ședință de Guvern.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu