30 Aprilie, 2017

VIDEO: Schimbarea permisului auto 2017. Acte necesare

Unul dintre cele mai citite şi căutate subiecte pe site-ul nostru îl constituie cel referitor la actele necesare pentru schimbarea permisului auto. În cazul în care aţi ratat materialul publicat în numărul anterior al Revistei Legestart, vă invităm să descoperiţi aici informaţii importante, actualizate pentru 2017. Desigur, am realizat şi un clip video publicat pe canalul nostru de Youtube, în care sunt sintetizate aspectele de bază şi pe care vă invităm să îl vizionaţi în continuare.

 

Când trebuie să îmi schimb permisul auto?

Există două situaţii în care informaţiile din acest material vă vor fi mai mult decât utile:

 • atunci când permisul auto urmează să îşi piardă valabilitatea/deja a expirat;
 • atunci când aveţi nevoie de un duplicat, întrucât aţi pierdut originalul, v-a fost furat, deteriorat sau v-aţi schimbat numele.

În oricare dintre aceste situaţii v-aţi afla, trebuie să ştiţi că eliberarea unui nou permis de conducere se face doar dacă prezentaţi o serie de documente, listă pe care ar fi indicat să o cunoaşteţi de dinainte, pentru a nu face mai multe drumuri decât este necesar.

Potrivit Ordinului MAI nr. 123/2013, cererea şi actele prezentate în continuare se depun personal de către titular la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Excepţie fac persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate. În cazul acestora, cererea poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine

De ce acte am nevoie pentru schimbarea permisului auto?

1. Cerere-tip

În mod normal, cererea se completează informatic la ghişeu și vi se înmânează pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind fișa medicală și dovada plății contravalorii permisului de conducere.

2. Actul de identitate

Prezentaţi-l în original şi copie – originalul vi se va înapoia după confruntarea copiei cu acesta. În cazul cererilor depuse prin mandatar (vă aflaţi temporar în străinătate şi împuterniciţi altă persoană să vă schimbe permisul), este necesară doar copia după actul dumneavoastră de identitate + procura specială şi actul de identitate al mandatarului, în original şi copie.

3. Dovada plăţii taxei aferente

Taxa aferentă eliberării permisului de conducere este în valoare de 68 de lei.

4. Fişa medicală*

Documentul emis de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că sunteţi apţi medical să conduceţi autovehicule din categoria pentru care solicitaţi eliberarea permisului de conducere trebuie adus NUMAI pentru permise cu o nouă valabilitate (adică doar pentru înlocuirea celui expirat, nu şi pentru eliberarea duplicatului, în cazul pierderii, deteriorării, furtului ori schimbării numelui).

5. Permisul de conducere*

Evident, este vorba despre situaţiile în care acesta se mai află la dumneavoastă, nu despre cele care presupun furtul ori pierderea lui.

6.  Două fotografii color recente, în format 35 x 38,5 mm*

Sunt necesare DOAR DACĂ trimiteţi prin mandatar sau dacă depuneţi cererea la alt serviciu public comunitar decât cel de la domiciliu.

Atenţie! Conducerea unui autovehicul cu permis auto a cărui valabilitate a expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, respectiv de la 870 până la 1160 de lei.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  februarie 28 2017

  Taxa pentru permis nu a fost eliminata? Am citi pe net ca de la 1 februarie a fost eliminata dar nu specifica daca a fost eliminata pentru preschimbarea permisului. Ma puteti lamuri cu acesta problema? Multumesc.

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 1 2017

   Buna ziua,
   De la 1 februarie a fost eliminata taxa de examinare pentru obtinerea permisului auto, nu cea de preschimbare.

   • Răspunde
    Mihai Vasile
    aprilie 20 2017

    Buna ziua in 2007 am luat atestatul pentru moped dupa care am dat pentru categoria b si am pierdut recent acte cum le pot reface faza e ca nu sunt in tara sunt in germania ma puteti indruma ce pot face .multumesc

  • Răspunde
   Cosmin
   martie 21 2017

   doresc sa sa stiu daca fisa tip A B penru profesionisti este valibila in cazul preschimbarii permisului (daca aceasta este valabila)

 • Răspunde
  Anca
  martie 2 2017

  Buna ziua.Inainte sa ma pierd in marea de informatii de pe net,va intreb pe dvs ca sunteti in cunostinta de cauza.Daca permisul este pierdut,trebuie adusa foaie de la sectia de politie ca fiind decalar pierdut?? Si mai trebuie fisa medicala? Multumesc mult

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 3 2017

   Buna ziua,
   Potrivit Ordinului MAI nr. 123/2013, fisa medicala trebuie adusa NUMAI pentru permise cu o nouă valabilitate (adică doar pentru înlocuirea celui expirat, nu şi pentru eliberarea duplicatului – pierdere, deteriorare, furt sau schimbarea numelui).
   In momentul in care veti completa cererea-tip de schimbare a permisului (la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor), aveti o sectiune in care declarati pe propria raspundere ca permisul a fost pierdut/furat/retinut.

 • Răspunde
  Alina
  martie 3 2017

  Buna ziua,
  Este obligatoriu sa-ti schimbi permisul la schimbarea numelui dupa casatorie? Multumesc.

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 3 2017

   Buna ziua,
   Da, trebuie sa mergeti sa va schimbati permisul in cazul schimbarii numelui dupa casatorie.

   • Răspunde
    Oana
    aprilie 3 2017

    Buna…ce acte trebuie pt schimbarea permisului in urma schimbarii numelui de familie?

 • Răspunde
  dan
  martie 4 2017

  Buna ziua,
  se poate schimba permisul de tip vechi (roz,cu 2 pagini),la fel ca cel actual ?

  • Răspunde
   dan
   martie 12 2017

   buna ziua,
   am pus si eu o intrebare ,acum 8 zile.E chiar asa greu de dat un raspuns cu “da” sau “nu” ?

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 13 2017

   Buna ziua, Ordinul MAI nr. 123/2013, din care sunt extrase reglementarile prezentate in acest articol, se aplica cu titlu general, fara a se mentiona in actul normativ proceduri diferite in functie de vechimea/modelul permisului.

 • Răspunde
  elena
  martie 9 2017

  Taxa de 68 de lei unde se plateste?

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 10 2017

   Buna ziua,
   Potrivit OUG nr. 41/2016, plata taxei pentru permisul auto se poate face in numerar (la casieria unitatii Trezoreriei Statului, la ghiseul serviciului publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din orasul dvs.) sau online in sistem internet banking, prin virament catre contul unic deschis de prefectura, cont ce ar trebui afisat pe pagina web a acestei institutii. De exemplu, pentru Bucuresti, gasiti pe pagina de internet a institutiei contul pentru plata online si alte informatii de ajutor – http://www.prefecturabucuresti.ro/?d=serviciu_permise&p=taxe_permise. Pentru alte orase, cautati pe internet pagina prefecturii respective, care ar trebui sa contina acelasi tip de informatii.

 • Răspunde
  Doina
  martie 10 2017

  Buna ziua .am si eu o intrebare daca ma casatoresc .am.vazut trebuie schimbat permisul …dar mai fac din nou analizele oftalmologie.etc? Mai dau iar banii?

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 10 2017

   Potrivit Ordinului MAI nr. 123/2013, este necesar documentul emis de o unitate medicală autorizată, numai în cazul permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia (art. 3, alin. 1, lit. d). Din interepretarea actului normativ, se intelege ca fisa medicala (implicit analizele aferente) nu este solicitata la schimbarea permisului in cazul schimbarii numelui, atat timp cat termenul de valabilitate al noului permis va fi acelasi cu cel al permisului anterior. Va recomand sa solicitati informatii suplimentare in acest sens la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din orasul dvs.

 • Răspunde
  Claudia
  martie 13 2017

  Buna seara!Taxa de 68 lei poate fi platita si la CEC? M-am programat online la Pipera si m-au programat la ora 19:50 si nu stiu daca mai pot plati acolo la ora aia!Mi-e sa nu raman cu taxa neplatita si sa ma cheme in alta zi!

 • Răspunde
  Simona
  martie 16 2017

  Buna ziua,

  Cat timp sunt valabile analizele medicale pt preschimbare permis? 6 luni sau 1 an?

  • Răspunde
   El
   martie 16 2017

   Analizele medicale pentru preschimbare permis de conducere, sunt valabile 1an

 • Răspunde
  Cristi
  martie 18 2017

  Buna ziua
  Pe fisa medicala facuta in vederea preschimbarii permisului care urmeaza sa expire, figureaza datele din cartea de identitate actuala, pe care urmeaza sa o schimb zilele acestea intrucat mi-am schimbat domiciliul. Cand merg sa depun actele pentru permis va fi o problema ca nu vor corespunde datele din noua carte de identitate cu cele de pe fisa medicala?
  Multumesc

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 20 2017

   Bună ziua,
   Este o situaţie specială şi singulară pe care vă recomand să o clarificaţi printr-o întrebare prealabilă la serviciul public comunitar unde urmează să mergeţi pentru schimbarea permisului. În mod normal, nu ar trebui să fie afectată valabilitatea fişei medicale.

 • Răspunde
  erika
  martie 19 2017

  in cazul in care permisul este expirat de mai mult de 15 ani pot schimba permisul sau trebuie sa dau examen din nou

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 20 2017

   Eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat se face fără susţinerea unui nou examen auto.

 • Răspunde
  Liviu
  martie 19 2017

  Cu cat timp inainte de expirare trebuie sa depun actele?

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   martie 20 2017

   În Ordinul MAI nr. 123/2013 privind condiţiile de eliberare a permisului nou/ duplicatului, nu este precizat un termen pe care trebuie să îl respectaţi, DAR dacă nu îl schimbaţi în timp util şi conduceţi cu un permis expirat, riscaţi de la 6 la 8 puncte de amendă. Aşadar, dacă doriţi să conduceţi „neîntrerupt” , schimbaţi-l înainte de expirare.

 • Răspunde
  Mihai
  martie 20 2017

  daca permisul meu e valabil pana pe 14.08.2017 mai este necesara fisa medicala?

 • Răspunde
  Alexandru
  martie 22 2017

  Buna ziua!

  Imi expira permisul pe 14 Aprilie 2017. Am domiciliu stabil in Constanta. Deoarece nu pot ajunge in localitatea de domiciliu pana la data respectiva (lucrez in strainatate), pot solicita preschimbarea/reinnoirea permisului in Rm. Valcea sau in orice alta localitate diferita de cea de domiciliu?

  Va multumesc respectuos si anticipat pentru raspuns!

 • Răspunde
  Virgo
  martie 22 2017

  NU mai este necesara CEREREA.
  Singurele documente necesare sunt:
  1. CI;
  2. Permis vechi/de schimbat;
  3. Dovada plata 68 ron (Posta fiind ce mai fezabila cu comision 5 lei; CEC nu se mai accepta; internet banking sau OP cu probleme fiindca se va verifica in cateva zile daca ati platit;
  4. Fisa medicala de la un centru acreditat.

  La pct. 4, trebuie stiut ca preturile varisza de la 150 la 210 ron.

  UPDATE FACUT PE 22.03.2017

 • Răspunde
  Bogdan
  martie 24 2017

  Buna ziua, in Septembrie 2017 imi va expira permisul auto. Eu locuies in strainatate insa o sa ajung in concediu in luna Mai, pot sa imi schimb permisul atunci sau este prea devreme :) ? Multumesc!

 • Răspunde
  Silviu
  martie 29 2017

  Bună ziua.
  Duplicatul eliberat în cazul pierderii sau furtului va avea aceiași valabilitate ca și permisul pierdut sau se modifică valabilitatea din nou la 10 ani ?

 • Răspunde
  MARIA
  aprilie 2 2017

  IN LUNA IUNIE IMI EXPIRA PERMISUL VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE TOTI PASII .MULTUMESC FRUMOS!

 • Răspunde
  aprilie 11 2017

  Buna seara!
  Va rog frumos, doua lamuriri, daca se poate:
  1. Permisul imi expira peste circa 11 luni. Dar doresc sa-l innoiesc acum (dupa sarbatori), pentru ca si parintii mei si-l reinnoiesc. Deci sa mergem toti 3 peste tot unde este necesar. Credeti ca voi intampina refuz la Politie, pentru ca mai este destul de mult timp pana la expirare?
  2. As dori sa-mi fac in particular poza, pentru a iesi mai reusita (in costum). Apoi sa merg cu ea (sau cu ele, ca se cer 2) la Politie. Ma refer la sediul Politiei de la mine din oras, nu imi preschimb permisul aflandu-ma “in deplasare”. Cei de la Politie sunt obligati sa-mi accepte cele 2 poze cu care vin sau nu (caz in care imi vor face ei acolo o poza in graba)?
  Multumesc mult!

 • Răspunde
  Marinela
  aprilie 14 2017

  Buna seara!
  La cat timp dupa schimbarea CI dupa casatorie trebuie schimbat si permisul de conducere? Exista vreun termen limita? Se poate primi amenda daca am CI pe numele nou si permisul pe numele vechi? Mentionez ca este in termen de valabilitate iar CI a fost schimbata in ianuarie. Multumesc!

 • Răspunde
  aprilie 18 2017

  Se poate plăti taxa de 68ron preschimbare permis la ghișeele D.R.P.C.I.V. ?

 • Răspunde
  Corina
  aprilie 19 2017

  Dupa depunerea actelor in cat timp se elibereaza permisul ?

 • Răspunde
  Carmen
  aprilie 19 2017

  Cristos a înviat! Am o nelămurire pe care nu reusesc sa o deslusesc exact in marea de informatii de pe net.Am permisul expirat de 3 ani..As putea cere eliberarea unui nou permis prin mail sau doar personal la ghisesu? Si ce socumente sunt necesare?Multumesc.

 • Răspunde
  Mihaela
  aprilie 19 2017

  Bună ziua!
  Am permisul expirat în decembrie 2015 și acum vreau sa mi-l reînnoiesc. Pot fi pusă sa plătesc amenda ? Precizez ca nu am condus niciodata.
  Va mulțumesc !

 • Răspunde
  Doina
  aprilie 20 2017

  Permisul meu expira in luna octombrie 2017. Daca merg acum, in lunile aprilie-mai, sa-l preschimb mai am nevoie de fisa medicala??? Multumesc!

 • Răspunde
  Nicoleta
  aprilie 21 2017

  Daca permisul meu expira pe 16 mai 2017dar eu mi-am schimbat adresa si trebuie sa schimb si permisul. Mai este necesara fisa medicala daca schimb permisul acum pe motiv de schimbare adresa?va mulțumesc

 • Răspunde
  Mihai
  aprilie 24 2017

  Buna ziua,
  Daca depun documentele inainte de expirarea permisului de conducere,mai sunt necesare
  analizele medicale ?

 • Răspunde
  Bianca
  aprilie 25 2017

  Dacă permisul meu categ.AM, B1, B expiră la data de 15 iunie 2017 și categ.D1 expiră la data de 10 mai 2022,se prelungește automat până în 2022?

 • Răspunde
  Florica
  aprilie 25 2017

  Buna ziua,
  Tatalui meu ii expira permisul in august 2017 si el va implini 83 de ani in octombrie.
  I se mai poate preschimba permisul la aceasta varsta? (presupunand ca analizele medicale sunt OK). Este stipulat pe undeva vreo limita de varsta pentru permis auto?
  Multumesc!

Scrie un comentariu