Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în data de 19 ianuarie 2012 prin care cere luarea unor măsuri urgente pentru a jumătăţi risipa de alimente până în anul 2025, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – ANPCPPSR – europenii irosesc anual (în restaurante, gospodării, supermaketuri şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator) până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile.

Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile – de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, deputaţii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente. Dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.

Măsuri impuse de Parlamentul European

Statele Membre vor trebui să introducă cursuri în unităţile de învăţământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite şi aruncate la gunoi alimentele. În acelaşi timp, statele membre trebuie să facă schimb de experienţă în acest sens. Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilităţii în domeniul resurselor de hrană, deputaţii europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat „An european împotriva risipei alimentelor”.

De asemenea, pentru evitarea situaţiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescând astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare. Astfel, se va menţiona pe ambalaj data până la care alimentul poate fi vândut (data limită de vânzare) şi a datei până la care poate fi consumat (data limită de consum), potrivit rezoluţiei.

Totodată, rezoluţia cere Comisiei Europene şi Statelor Membre să se asigure că, în primul rând, consumatorii înţeleg ce înseamnă etichetarea folosită în acest moment în Uniunea Europeană, cum ar fi cea referitoare la calitate „recomandat înainte de data…” şi cea referitoare la siguranţa alimentară „utilizaţi înainte de data…”.

Sursa: ANPCPPSR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here