Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a modificat procedura pe care trebuie să o urmeze un operator economic care doreşte să efectueze operaţiuni economice intracomunitare şi trebuie să se înregistreze în Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) pentru a deţine un cod valid de TVA în legătură cu aceste tranzacţii.

Procedura a fost modificată prin Ordinul ANAF nr. 1180 din 8 August 2012 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare.

Ordinul ANAF nr. 1180/2012 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 587 din  17.08.2012 şi poate fi citit AICI.

Obligaţia înregistrării în ROI este prevăzută de art. 158^2 din Codul fiscal şi se aplică persoanelor interesate înainte de efectuarea tranzacţiilor intracomunitare.

Procedura detaliază înregistrarea în ROI pentru societăţile comerciale, în sensul modificării documentaţiei pe care acestea o vor depune cu ocazia înregistrării.

Actualul act normativ conţine două secţiuni:

a) Actualizarea documentelor de depus în cazul solicitării înregistrării în ROI;

b) Actualizarea procedurii radierii din oficiu a persoanelor înregistrate în ROI.

De asemenea, şi pentru persoanele fizice înregistrate în scopuri de TVA este actualizată procedura în sensul că se abrogă obligaţia prezentării certificatului de cazier judiciar.

Înregistrarea se realizează prin depunerea formularului 095 “Cerere de înregistrare/radiere în/din registrul operatorilor intracomunitari”.

Ce documente depune o societate comercială pentru înregistrarea în Registrul Opratorilor Intracomunitari?

Se depune:

* Cerere de înscriere în ROI, formular 095;

Descarcă formularul ANAF 095! Click AICI!

* Certificate de cazier judiciar pentru administratori, în cazul societăţilor pe acţiuni şi a celor în comandită pe acţiuni (numai pentru administratori);

* Cazierele judiciare pentru administratori şi pentru asociaţii ce deţin mai mult de 5% din capitalul social pentru celelalte forme de organizare avute de societate (SRL, SNC, SCS etc);

* Dacă în caziere sunt înregistrate infracţiuni, este necesar să se justifice că nu sunt infracţiuni economice;

* Certificat constator de la Registrul Comerţului pentru identificarea modului de deţinere a capitalului social.

Când se radiază din oficiu înscrierea în ROI ?

Autorităţile fiscale au acest drept în următoarele situaţii:

a) dacă codul de înregistrare în scopuri de TVA este anulat de autorităţile fiscale (fie este declarat inactiv, fie nu depune deconturile de TVA, fie nu desfăşoară activitate economică, regăsită în decontul de TVA)

Baza legală : art. 153 alin. (9) din Codul fiscal

b) dacă în anul ulterior înregistrării în ROI, operatorul economic nu efectuează tranzacţii intracomunitare;

c) ca urmare a solicitării anulării înregistrării în scopuri de TVA;

d) dacă administratorii sau asociaţii ce deţin mai mult de 5% din capitalul social al societăţii au comis fapte de natura infracţiunilor economice şi a început urmărirea penală împotriva acestora.

Este important de reţinut că ordinul nu modifică termenul de soluţionare a cererii contribuabilului. Acesta este de 10 zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete.

În cazul în care, în structura organizatorică a societăţii, intervin modificări privind administratorii şi/sau asociaţii ce deţin mai mult de 5% din capitalul social, societatea are obligaţia ca, în termen de 30 zile de la modificările apărute, să depună o nouă anexă la cererea de înregistrare însoţită de cazierele judiciare ale acestor persoane.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Eu am SRL neplatitor de TVA prin care am cumparat produse din UK. Mi-a spus cineva ca pot sa ma inscriu in registrul operatorilor intracomunitari fara sa afecteze statutul meu de neplatitor de tva pentru Romania. Astfel am depus un formular si mi-a dat un cod de tva special, acum urmeaza sa depun declaratia 095, cazierul judiciar si certificat constatator.
    As vrea sa intreb, eu pentru produsele ce le cumpar din UK prin tva inversa, eu trebuie sa incasez tva de la clientul din Romania, chiar daca eu sunt neplatitor de tva? Sau sunt obligat de cum ma inscriu in ROI sa trec la platitor de TVA.
    As vrea un raspuns cat mai repede cu putinta.
    Va multumesc pentru interesul acordat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here