1. Proteste împotriva legii grațierii și modificării Codului Penal. Sinteza zilei în care guvernul a vrut să dea ordonanțele de urgență

Proteste împotriva Legii grațierii la București și în alte câteva orașe, unde mii de oameni s-au adunat și au scandat pașnic lozinci anti-guvernare.  Oamenii au protestat față de o „amnistie mascată” încercată de PSD, scrie Hotnews. Președintele Klaus Iohannis s-a prezentat ieri la ședința de Guvern, deși premierul a declarat ulterior că nu a avea de gând să pună pe ordinea de zi OUG privind grațierea. Ordinea de zi a ședinței nu a fost publicată însă prima data, iar proiectul ordonanțelor, afişate după plecarea lui Iohannis pe pagina ministerului Justiției, arată data exacta a documentului care urma să fie aprobat – „dispozițiile se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017″. CSM, Parchetul General și DNA au avut reacții dure față de modificările aduse Codului Penal.

2. Salariile din învățământ, majorate în medie cu 15%. Noile salarii ale profesorilor

Salariile din învățământ vor fi majorate în medie cu 15% față de salariile de bază ale lunii decembrie 2016, în baza unei ordonanțe de urgență pregătite de Guvern și care reglementează salarizarea a peste 300.000 de angajați din educație. Conform Profit.ro, care afișează și un tabel cu noile salarii, la veniturile de bazӑ vor fi adăugate sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale, dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare, detaliate în materialul publicat.

3. Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, primele declarații la final de mandat

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, general-locotenent în rezervă Florian Coldea, a răspuns miercuri, într-o declarație oferită în exclusivitate Agerpres, acuzațiilor care i-au fost aduse în ultima perioadă și a ținut să clarifice aspecte legate de activitatea în cadrul Serviciului și de ancheta internă care l-a vizat. “Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înțeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri și clarificări adecvate, precum și elemente factuale relevante despre aceste aspecte și multe altele, la un moment dat”, susține Coldea, care adaugă că această serie de atacuri și acuzații defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituției și, implicit, buna funcționare a acesteia.

4. Angajatorii, dezamăgiţi de noile generaţii: tinerii nu vin la interviuri, fac greşeli gramaticale şi cer salarii prea mari

Noile generaţii de candidaţi aflaţi în căutarea primului loc de muncă cer salarii peste nivelul abilităţilor pe care le deţin, confirmă prezenţa la interviuri de angajare, dar nu se prezintă, iar în unele cazuri fac greşeli de ortografie, se plâng angajatorii care au discutat cu jurnaliştii de la Ziarul Financiar. Conform acestora, tinerii nu au pregătire practică suficientă pentru locul de muncă cerut, nu știu să susțină un interviu și au idei preconcepute cu privire la ceea ce vor avea de făcut. O altă situaţie cu care se mai confruntă angajatorii este cea în care candidaţii nu cunosc regulile gramaticale ale limbii române.

5. Încă 10 roviniete pentru şoferi

Dacă rovinetele pentru autoturisme şi micobuzele de marfă rămân neschimbate, oficialii pregătesc şoferilor modificarea unor taxe privind circulaţia camioanelor şi noi rovinete pentru autocare. Capital anunță că ministerul Transporturilor a pregătit o lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, document ce a fost publicat în Monitorul Oficial în noiembrie 2016. Potrivit actului normativ, tarifele rovinietei se schimbă pentru anumite categorii de vehicule pentru transportul mărfii.

6. Puterea de cumpărare este în România la o treime din media europeană

Cu o putere medie de cumpărare de 4.181 de euro, românii rămân pe locul 33 în clasamentul european al puterii de cumpărare, la fel ca în 2015, situându-se cu mult sub puterea medie de cumpărare, arată datele studiului GfK, realizat în cele 42 de ţări europene și citat de Mediafax.  Topul primelor zece ţări din Europa după puterea de cumpărare este condus de Liechtenstein, urmat de Elveţia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Danemarca, Austria, Suedia, Germania şi Marea Britanie. România se află pe locul 33 în clasamentul european, precedată de Ungaria, Turcia şi Muntenegru şi urmată de Bulgaria. Bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare, de 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe ţară, iar următoarele judeţe sunt Timiş, Cluj, Ilfov, Braşov, Constanţa, Sibiu, Arad, Prahova şi Argeş.

7. Creditele în franci, amânate iarăși de Curtea Constituțională. Proteste la BNR

CCR a amânat iarăși decizia privind Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, pentru 7 februarie, notează România Liberă. Clienții au protestat în fața BNR, exasperați de creșterea ratelor la credite în franci elvețieni. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu a declarat că judecătorii au nevoie de o “examinare mai adâncă a problematicii, pentru a da o decizie care să fie şi în consonanţă, nu în sensul soluţiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am făcut-o acolo cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică şi aici sau nu”

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here