1. Ministrul Muncii: Legea salarizării unitare, gata în iunie. Raportul dintre salarii va fi de 1 la 13

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu a declarat că Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi finalizată şi trimisă către Parlament cel mai târziu în luna iunie 2017, ea menţionând că raportul dintre salarii va fi de 1 la 13. Conform Mediafax, ministerul lucrează la proiectul de lege, conform căruia toate salariile bugetarilor și demnitarilor vor creşte. Ministrul a mai precizat că legea va intra în dezbaterea Legislativului înainte de vacanţa parlamentară din vară.

2. Parlamentul a aprobat ancheta parlamentară privind rectificările bugetare din 2016

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, în ședința de luni, proiectul de hotărâre privind efectuarea de către comisiile pentru buget reunite a unei anchete parlamentare pentru verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august și noiembrie 2016. Agerpres scrie că proiectul a fost aprobat cu 248 de voturi “pentru” și 102 “împotrivă”. Potrivit proiectului, se vor identifica instituțiile statului care au făcut previziunile asupra veniturilor, estimarea  veniturilor totale ale bugetului general consolidat la momentul construcției bugetului pentru anul 2016 nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituție în parte.

3. Senatul a respins OUG a fostului Guvern care liberaliza accesul la funcțiile de conducere din spitale

Plenul Senatului a votat respingerea OUG nr. 79/2016 a guvernului Cioloș prin care se aduc schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori, scrie Hotnews. Senatul a modificat titlul proiectului care era de aprobare a OUG, extinzând și  conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând votul în Camera Deputaților.

4. Guvernul Grindeanu și coaliția de guvernare nu mai susțin Programul Național “Creșe pentru Copiii României”

Cabinetul Grindeanu și parlamentarii coaliției de guvernare PSD-ALDE nu mai susțin propunerea legislativă prin care Guvernul să fie obligat ca, începând din 2017, într-o perioadă de 4 ani, să finanțeze cu 175 milioane de euro, din fonduri bugetare, construcția a 554 de creșe în toată țara. Profit.ro notează că în cadrul Comisiei de specialitate din parlament s-a votat raport de respingere a proiectului, deși acesta fusese promovat în legislatura trecută cu sprijinul majorității PSD-UNPR. Propunerea legislativă prevedea ca  în fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori să se construiască o creșă, prețul uneia fiind estimat la 1,4 milioane lei.

5. Maşinile parcate pe linia de tramvai sau troleibuz din Capitală vor fi ridicate de urgenţă

În București, toate mașinile parcate pe linia de tramvai sau troleibuz vor fi ridicate imediat de autorități, conform unei decizii a Comandamentului de Iarnă al Primăriei Capitalei, scrie B365.ro. Măsura vine după ce un troleibuz a fost blocat timp de 2 ore, în zona Bulevardului Basarabia, din cauza unui autoturism parcat pe linie. Primarul general a declarat că toate autoturismele care vor bloca stațiile de transport sau căile de acces vor fi ridicate de către o platformă aflată la Administraţia Străzilor care va putea să acţioneze urgent. Pentru a nu întârzia procesul de ridicare a mașinilor, primăria a precizat că operatorii instituției nu vor sta să identifice proprietarii, pentru a-i amenda pe loc.

6. Parlamentul spune nu majorării salariilor demnitarilor

Comisiile de Buget-Finanţe şi pentru Muncă din Camera Deputaţilor au decis să respingă Ordonanţa de salarizare a demnitarilor, proiectul de lege privind respingerea acestui act normativ urmând să fie trimis plenulul Camerei, care este forul decizional. Capital.ro citează declarațiile ministrului Muncii, Lia Vasilescu, prezentă la discuţiile din Comisii, care a precizat că guvernul susţine respingerea ordonanţei, deoarece salariile demnitarilor vor fi majorate odată cu cele ale bugetarilor, prin legea salarizării unice.

7. Primele date ale bugetului pe 2017. Pe ce creştere economică se bazează Guvernul

Guvernul îşi fundamentează proiectul de buget pentru 2017 pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit de 2,95%, conform datelor prezentate de premierul Sorin Grindeanu, citat de Gândul.info. Previziunea este una optimistă, susține prim-ministrul, în condiţiile în care, în decembrie, Comisia Națională de Prognoză estimase o creştere economică de doar 4,3% în 2017. Produsul Intern Brut a fost estimat, în proiectul de buget în lucru la Ministerul de Finanţe, la 815 miliarde de lei, iar veniturile prevăzute  sunt de 253,1 miliarde, în timp ce cheltuielile sunt de 277,2 miliarde, cu un deficit de 2,95%. Şeful Guvernului a precizat că în calcule sunt prevăzute şi efectele măsurilor prevăzute în programul de guvernare, inclusiv prima transă de măriri de salarii şi pensii.

8. Studiu: 85 la sută din populaţie susţine legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise

Susţinerea populaţiei pentru legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise este de 85%, arată un studiu realizat în luna octombrie 2016 şi prezentat acum de “Iniţiativa 2035 Fără Tutun”, scrie News.ro. Conform datelor obținute, în România, fumătorii îşi protejează mai mult casa de fumul de ţigară, decât maşina, pentru că 75% dintre fumători evită să fumeze în casă, dar își aprind țigara în autoturismul propriu. Persoanele care au absolvit cel mult 8 clase fumează mai frecvent în casă (40 %) decât ceilalţi fumători, mai arată studiul.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here