1. După cutremurul din Italia, Guvernul României a luat măsuri pentru eficientizarea activității IGSU

Guvernul a modificat luni, printr-o hotărâre, Regulamentul de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), precum și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste, se arată într-un comunicat al Executivului, citat de Agerpres. Prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut, totodată, Ministerului de Interne şi celui al Dezvoltării ca ”în termen de două săptămâni să vină cu o analiză a modului în care noi în România suntem pregătiţi în momentul de faţă să facem faţă unei astfel de catastrofe şi să vedem ce măsuri mai trebuie luate”.

2. Dacian Cioloş critică reacțiile întârziate din situațiile de criză la nivel european

Premierul Dacian Cioloş a spus că în situaţii de criză, reacţiile la nivel comunitar rămân greoaie, că răspunsul la criza migraţiei a fost unul deficitar şi că a fost necesar mai bine de un an de zile pentru o decizie la nivel european după primul atac terorist de la Paris. Conform Mediafax, în privința ameninţărilor teroriste, premierul a apreciat că țările europene sunt prinse mult prea des pe picior greșit, fără informații şi fără instrumentele de care au nevoie pentru a avea politici proactive.

3. Academia Română vrea să devină stat în stat: cere drept de inițiativă legislativă, rang și salarizare de ministru pentru președintele Academiei

Academia Română a postat pe site-ul său o propunere de de modificare a legii de organizare și funcționare în care cere drept de inițiativă legislativă, așa cum acum au doar Parlamentul și Guvernul, anunță Hotnews. Mai mult, propunerea legislativa introduce prevederea ca titlul de președinte al Academiei Române să fie asimilat ca rang și salarizare funcției de Ministru, iar salarizarea personalului din aparatul de lucru propriu să se stabilească la nivelul aferent funcțiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Propunerea prevede și alte măsuri cu potențial de controversă: înființarea unei școli doctorale care să concureze cu piața liberă, asigurarea unor scutiri de taxe și impozite, asigurarea de finanțări guvernamentale.

4. Termenul limită pentru formularul de TVA este 30 august: Ce informații trebuie declarate?

Termenul limită pentru depunerea declarației de TVA 394 pe noul format este marți, 30 august. În ultima lună, au avut loc mai multe modificări privind informațiile care trebuie furnizate în formular. Astfel, se vor declara doar operațiunile cu persoane plătitoare de TVA, urmând să fie înscrise toate facturile emise către și primite de la acestea atât în regim normal de taxă, precum și în regim de taxare inversă. Cele mai recente modificări ale conținutului formularului D394 au fost făcute prin Ordinul 2264/2016. Conform celor mai recente prevederi, vor fi declarate, până pe 30 august, doar operațiunile cu persoane plătitoare de TVA, în timp ce operațiunile cu celelalte categorii vor fi declarate până la termenul din octombrie.

5. Contribuabilii din Bucureşti şi Ilfov pot plăti taxele şi impozitele cu cardul

Persoanele fizice din Bucureşti si din judeţul Ilfov vor putea plăti taxele şi impozitele cu cardul bancar la ghişeele Administraţiei Finanţelor Publice, începând de luni, 29 august. Ziarul Financiar citează un comunicat al Ministerului de Finanțe care anunță că au fost instalate 37 de POS-uri, în 21 de sedii care aparţin Administraţiilor Sectoarelor 1-6 ale Finanţelor Publice și Trezoreriei.

6. România, din nou grânarul Europei: producţii record cu investiţii minime

Performanţele obţinute în ultimii ani de marii agricultori autohtoni au reuşit să poziţioneze România printre ţările cu cele mai mari producţii de cereale din Europa, scrie Capital. Lucrurile ar fi stat chiar mai bine dacă agricultura de subzistenţă nu ar fi avut o pondere imensă şi dacă s-ar fi investit în sistemul de irigaţii. Din 1.270.000 de fermieri, circa 800.000 deţin suprafeţe între 1 şi 5 hectare, cele mai multe ferme nefiind modernizate.  Dacă în 2013, fermierii au recoltat circa 7,3 milioane de tone de grâu, în 2015, producțiile au urcat la 7,8 milioane de tone , iar anul acesta, autorităţile estimează că România va ajunge la o recoltă de 8,4 milioane de tone.

7. Traseul celei mai aşteptate autostrăzi din România ar putea fi gata până pe 15 septembrie. Urmează licitaţii pe bucăţi

Tot traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti va fi definitivat până pe 15 septembrie, estimează Cătălin Homor, directorul general al CNADNR, citat de Economica.net. Studiile geotehnice necesare sunt în plină desfăşurare pe loturile 1,4 şi 5, iar pentru loturile 2 şi 3, şeful de la Drumuri a spus că până la mijlocul lunii viitoare, va fi definitivat tot traseul autostrăzii. CNADNR ia în calcul posibilitatea de a nu mai merge la pachet cu toate loturile pentru contracte, având în vedere că porţiunile de drum din munţi sunt mai dificil de realizat.

8. Mai mulţi călători pe aeroporturile din România

În ultimul an traficul de pe aeroporturile româneşti a crescut cu 18%, anunță Digi24. Cele 16 aeroporturi ale ţării au fost tranzitate de 7,15 milioane de oameni, 70% din trafic realizându-se pe aeroportul „Henri Coandă”. Și aeroporturile din celelalte orașe au înregistrat creșteri, mai ales pe cursele interne – 10% din traficul total se face la Cluj, aproape 7% la Timişoara şi urmează Iaşi, Bacău şi Târgu Mureş. Conform estimărilor, pasagerii din aceste aeroporturi preferă să zboare către alte destinaţii din ţară, decât să meargă ore întregi cu maşina sau cu trenul. Spre exterior, cei mai mulţi au zburat, în ordine, către Londra, Munchen şi Milano.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here