În presă, au apărut mai multe recomandări  din partea autorităţilor publice pentru cei care îşi vor petrece minivacanţa de 1 mai la mare sau vor merge la picnic.

Minivacanţa de 1 Mai constituie primul test care trebuie trecut atât de hotelieri, cât şi de autorităţile locale în încercarea de a oferi un sejur de calitate turiştilor, spun reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

Recomandări pentru hotelieri

În mod normal, pregătirile staţiunilor pentru primirea oaspeţilor ar fi trebuit să înceapă cu foarte mult timp înainte pentru a pune la punct toate detaliile. Nu doar pentru turişti, ci şi pentru hotelieri este enorm de important ca plajele să fie pregătite, sau ca amenajarea spaţiilor verzi ori a aleilor să fie finalizată. Şi aceasta pentru că de felul în care ne vom prezenta în acest moment în faţa turiştilor depinde în mare măsură succesul sezonului care urmează.

 Comportamentul personalului

Pentru ca oferta turistică să aibă succes, serviciile oferite turiştilor trebuie îmbunătăţite considerabil. Astfel, de la intrarea în unitatea de cazare, turistul trebuie să se simtă confortabil, să simtă faptul că el este important pentru hotelier.Piaţa românească este foarte sensibilă la felul în care personalul hotelului se poartă cu turiştii. Au fost multe comentarii în trecut, multe negative, în timp ce alte hoteluri au fost lăudate chiar pentru acest fapt. Alegerea personalului din hotel este foarte importantă.

„Nu dorim ca despre hotel să se spună că are afişate cinci stele, însă serviciile sunt de o stea. De aceea, serviciile hoteliere trebuie să fie de cinci stele chiar dacă hotelul deţinut are doar trei stele. Sigur că şi în afară de amabilitatea angajaţilor, hotelul trebuie să îşi facă toate pregătirile necesare. Amenajarea spaţiilor verzi, a piscinei, curăţenia din unitate, folosirea de prosoape noi şi lenjerie de pat nouă pot da un plus calităţii oferite de hotel”, a spus Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

Mâncarea

Românul este gurmand. Nu este o afirmaţie gratuită, este o realitate. Indiferent de tipul mesei oferite (mic dejun, demipensiune, pensiune completă sau all inclusive) trebuie să oferim turiştilor tot ce este mai bun din punct de vedere alimentar. Produsele trebuie să fie cât mai variate, a mai spus preşedintele Federaţiei.

El a adăugat că o greşeală întâlnită des este aceea că se pune accent pe cantitate şi nu pe calitate. Putem oferi turiştilor un bufet suedez variat, de unde se pot alege cât mai multe în locul a două feluri de mâncare în cantitate mare. Întotdeauna turiştii vor povesti sau vor fi întrebaţi de prieteni cum a fost  mâncarea. Prin urmare, dacă ne dorim să revină, trebuie să acordăm o mare atenţie acestui punct.

Animaţia

Călătorind în alte ţări, turiştii români au prins gustul animaţiei, fie că este vorba despre copii sau adulţi. Românii doresc animatori cel puţin pentru copii. Dacă ne decidem să oferim animaţie pentru copii trebuie să acordăm o foarte mare atenţie echipei de animatori pentru ca aceasta să fie la nivelul aşteptările celor mici, dar şi a celor mari, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

La acelasi capitol intră şi locurile de joacă pentru cei mici. O tendinţă majoră a românilor cu copii este să se îndrepte către hotelurile ce oferă astfel de facilităţi. Dacă permite spaţiul, mesele de tenis, câteva seturi de table, un joc darts pot însemna servicii de care turiştii se vor bucura.

Reclamaţiile

„Un element extrem de important îl constituie modul în care tratăm reclamaţiile clienţilor. Turistul trebuie preluat cât mai repede de către unul dintre directori pentru a i se arăta că este preţuit de administraţie şi că se doreşte o rezolvare urgentă a unei posibile situaţii neplăcute. Orice nemulţumire nerezolvată poate naşte alte nemulţumiri ce se propagă foarte repede în hotel”, a arătat Agathon.

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), estimează că în minivacanţa de 1 mai (27 aprilie – 2 mai) vor merge pe litoral peste 25.000 de turisti, cam acelaşi număr ca şi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai căutate staţiuni vor fi în acest an Mamaia, Eforie Nord, Neptun şi Vama Veche.

Recomandări din partea poliţiştilor

Brigada Rutieră le recomandă şoferilor care pleacă în acest sfârşit de săptămână să respecte indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră pentru evitarea neplăcerilor cauzate de traficul aglomerat şi să nu conducă dacă sunt obosiţi, pentru a circula în siguranţă şi pentru a evita producerea unor tragedii.

„La acest sfârşit de săptămână foarte mulţi cetăţeni sunt tentaţi să părăsească Bucureştiul, pentru a ajunge cât mai repede la diferite destinaţii, indiferent de condiţii şi distanţă. Oboseala este considerată de specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă de regulă pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână”, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere transmis vineri, 27 aprilie,  AGERPRES.

Sursa citată precizează că, pentru evitarea neplăcerilor cauzate de traficul aglomerat, recomandă conducătorilor de autovehicule ca atunci când doresc să traverseze o intersecţie la culoarea verde a semaforului electric, dar este evident că nu vor reuşi din cauza coloanei de autovehicule, să rămână pe loc şi să aştepte eliberarea intersecţiei, chiar dacă între timp se va derula încă un ciclu semaforic.

„Procedând astfel, vor permite deplasarea celor care rulează pe drumul transversal. Conducătorul auto trebuie să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră, să nu oprească autovehiculele în locurile unde acest lucru este interzis şi să nu claxoneze inutil. Solicităm conducătorilor de autovehicule să evite consumul de băuturi alcoolice seara, dacă dimineaţa urmează să conducă autoturismul”, se mai arată în comunicat.

Pentru evitarea aglomerării traficului rutier pe DN1, se recomandă următoarele trasee ocolitoare pentru ieşirea din Bucureşti: Piaţa Charles de Gaulle – bd. Aviatorilor – str. Nicolae Caranfil – bd. Aerogării – DN1; bd. Bucureştii Noi – şos. Ionescu Siseşti – str. Jandarmeriei – DN1.

În ceea ce priveşte intrarea în Bucureşti, pentru evitarea aglomerării traficului rutier pe DN1 se recomandă următoarele trasee ocolitoare: DN1 – DJ 101 A – sat Tămaş – com. Corbeanca – Buftea (DN1 A) – Mogoşoaia – şos. Bucureşti – Târgovişte; DN1 – str. Jandarmeriei – bd. Oaspeţilor – şos. Ghe. I. Siseşti – şos. Bucureşti – Târgovişte sau şos. Străuleşti către Pasajul Jiului; DN1 – bd. Stematin – Aleea Privighetorilor – str. Erou Iancu Nicolae – şos. Pipera – şos. Petricani – bd. Lacul Tei.

Brigada Rutieră menţionează că orice problemă din trafic poate fi sesizată la numărul de telefon 021/9544.

Recomandări pentru românii care merg la picnic

Potrivit Legii Picnicului, intrată în vigoare începând cu data de 27 martie 2012, desfăşurarea activităţii de picnic în alte zone decât cele amenajate special va fi interzisă.

De asemenea, Legea picnicului prevede că pot fi amenajate zone speciale pentru picnic pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă. Acestea se vor găsi în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor.

Persoanele care merg la picnic nu au voie să spele obiectele folosite în apele din vecinătatea zonei speciale amenajate, să hrănească animalele sălbatice, să distrugă plantele. Oamenii sunt obligaţi prin lege să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să-l supravegheze permanent, să lase locul aşa cum l-au găsit, să nu arunce ţigări sau chibrituri aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, să respecte bunele moravuri.

Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

Controale întreprinse de autorităţile de mediu

Peste o mie de angajaţi ai autorităţilor de mediu vor efectua, în perioada 28 aprilie – 1 mai, controale la nivel naţional în vederea observării modului în care sunt respectate noile prevederi ale Legii picnicului, intrată în vigoare la finele lunii martie a acestui an, potrivit Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP).

Astfel, din cele peste 1.000 de echipe de mediu care vor fi implicate în controale în perioada minivacanţei de 1 Mai, mai mult de 460 aparţin Autorităţii de Mediu, 100 Gărzii Naţionale de Mediu, 318 Romsilva şi 42 de echipe inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi vânătoare.

Pe de altă parte, MMP a solicitat Ministerului de Interne, pe baza protocolului de colaborare existent între Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General de Poliţie şi Inspectoratul General de Jandarmerie, să desfăşoare împreună activităţi de control.

Recent, ministrul Mediului şi Pădurilor, Attila Korodi, a declarat că România va avea un inventar al zonelor de picnic, iar pe baza acestor informaţii va fi întocmită o hartă ce se va afla la dispoziţia publicului pentru consultare.

Totodată, oficialul a menţionat că acţiunile echipelor de control vor urmări, în perioada următoare, mai degrabă modul în care românii ştiu să cureţe de gunoaie zonele în care au organizat un grătar decât locul în care acesta a fost realizat, admiţând faptul că, momenta, România duce lipsă de spaţii suficiente pentru picnic.

Surse: Agerpres, Dailybusiness.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here