Probleme în instituțiile de cultură din toată țara, pentru aplicarea măsurilor de majorare a salariilor cu 50%, conform OUG nr. 2/2017. Mai mulți parlamentari care au inițiat un proiect de modificare a ordonanței guvernului spun că actorii vor avea salarii duble sau chiar mai mari decât șeful unui serviciu din aceeași instituție culturală.

De asemenea, spun inițiatorii, orice inspector de specialitate cu studii superioare va ajunge să câștige mai puțin ca un muncitor cu studii cel mult medii, deoarece aceștia au fost încadrați în categoriile angajaților care vor beneficia de creșterea cu 50% a salariilor, iar angajații din aceleași instituții, din categoria tehnico-administrativă, nu se regăsesc pe nicio listă sau anexă a funcțiilor care beneficiază de creșteri salariale. Printre aceste categorii se numără casierii, contabilii, refernții, inspectorii, pompierii și alți angajați din orice teatru sau instituție de producere a unor spectacole sau evenimente de acest gen.

La Cap. I, lit. b) din Anexa nr. IV la Legea nr. 284/2010 este cuprins doar personalul artistic și cel care ocupă funcțiile de execuție tehnice, personalul tehnic auxiliar, cum sunt recuziterii, muncitorii, plasatoarele, mai susțin inițiatorii proiectului legislativ în expunerea de motive:

“Subliniem faptul că toate persoanele încadrate pe funcții administrative și financiar-contabile (șef serviciu, economis, contabil, referent, inspector, casier, inginer, pompier, etc.), împreună cu personalul artistic și cel tehnic auxiliar formează o echipă care lucrează împreună pentru aceeași instituție, în realizarea aceluiași scop și atingerea acelorași obiective, respectiv ca actul artistic și producția artistică să ajungă în cele mai bune condiții la beneficiari, spectatorii.”

Parlamentarii mai spun că această “scăpare”, majorarea unora dintre salariile unei instituții și a altora nu, a creat deja tensiuni și va ajunge să încalce orice lege care se referă la armonizarea sistemului de salarizare a personalului din sectorul bugetar. Astfel, în cele mai multe situații, veniturile șefilor de servicii economic și administrativ din cadrul unor instituți de spectacole va fi mai mic decât salariul unui actor abia angajat. Mai mult, inspectorii de specialitate cu studii superioare tehnice, economice, umaniste, vor câștiga mai puțin decât colegii lor din instituție incluși pe lista salariilor mărite, cum ar fi croitorii, tâmplarii, mânuitorii de decor și alți muncitori, care au cel mult studiile medii finalizate.

OUG nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Art. 1, alin. (4) se modifică după cum urmează:

„(4) Prin derogare de la prevederile art. 1, alin. (1) din OUG nr. 99/2016, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru întreg personalul din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, cuantumul brut al salariilor de bază se majorează cu 50% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017.”

Parlamentarii spun că efortul bugetar pentru aceste categorii nu ar fi prea mare, comparativ cu cel al majorării salariilor din sectorul bugetar, pentru că procentul celor din categoria tehnic-administrativă în cadrul unei asemenea instituții nu depășește 15%. Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întâi la Senat, care este prima cameră sesizată.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here