2 Martie, 2015

Noul Cod Civil aduce custodia comună şi în România

Custodia comună legală oferă dreptul ambilor părinţi, pe lângă drepturile pe care le are orice părinte, care nu a fost decăzut din drepturile părinteşti, să se implice în creşterea și educarea minorilor, prin participarea la deciziile cu privire la copii.

În custodia comună legală părinţii au drepturi egale în luarea deciziilor cu privire la bunăstarea copilului. Deciziile de zi cu zi se iau de către acel părinte care are în grijă pe copil la acel moment, în timp ce deciziile importante trebuie luate de comun acord.

Potrivit art. 396 Noul Cod civil, instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.

Spre deosebire de legislaţia anterioară care prevedea că minorul urma să fie încredinţat unuia dintre părinţi prin sentinţa de divorţ, Noul cod prevede în art. 397 alin. 2 că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afara de cazul în care instanţa decide altfel.

Totuşi, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa poate hotărî că autoritatea părintească să fie exercitată doar de către unul dintre părinţi. Cu toate acestea, celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Foarte important de reţinut este şi faptul că, după intrarea în vigoare a Noului Cod civil, persoanele divortaţe înainte de această dată vor putea solicita custodia comună a copiilor, chiar dacă aceştia fuseseră încredinţaţi celuilalt soţ prin hotărâre judecătorească.

Astfel, potrivit prevederilor art. 403 “în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului”, iar art. 46 din Legea de punere în aplicare a Codului Civil prevede că “Dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil.”

O altă reglementare prevede şi posibilitatea ca, în cazul în care unul dintre părinţi nu îşi respectă condiţiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge, din nou, în instanţă. În acest caz,  judecătorii vor putea stabili dacă se aplică din nou custodia unică.

Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte şi contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Av. Colţuc Marius

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  niko
  ianuarie 27 2013

  cum poate o mama al carei copil ia fost luat de catre sot (,dar care defapt au custodie comuna asupra minorului’) si dat in grija unei alte femei ,cu care actualul tata traieste, sa isi recupereze copilul? mi se pare anormal sa ii fie luat unei mame copilul si sa fie crescut de o alta femeie pe motiv ca mama a ramas fara servici ,iar cealalta dispune de bani dupa bunul ei plac

  • Răspunde
   realitatea
   august 20 2013

   Inteleg ca acest copil al dvs a fost incredintat spre crestere si educare fostului sot , deoarece e imposibil ca o instanta de judecata sa acorde un copil sprec crestere si educare tatalui doar pentru ca dvs nu aveti loc de munca. Ar trebui sa prezentati motivele pentru care s-a ajuns ca fostul sot impreuna cu alta persoana sa aiba grija de minor.pentru a primi un raspun corect prezentati situatia dvs juridica actuala.

 • Răspunde
  m
  martie 31 2013

  cand un tata are custodie comuna?

 • Răspunde
  mihai
  mai 2 2013

  Sotia mea a bagat divortu si nu ma lasa sa vad copilul numa la gradinita ma duc sal vad.
  Cum se procedeaz cu custodia comuna, cind se pronunta divortul trebuie sa depun si cererea de custodie comuna a copilului sau inainte de pronuntari. Ea a depus dosaru pe 10.04.2013 .As vrea sa nu i-mi bag avocat ca nu sunt into stare buna financiara. Pot pierde ceva ca ma duc fara avocat la divort?
  Suntem amandoi deacort cu divortul , dar ma intereseaza copilul cel mai mult, el va sta la ea mai mult ca este cu gradinita in localitatea unde sta ea si eu spau intr-o localitate vecinata,doar eu vreau sal iau 2-3 uichenduri pe luna si vacantele sa le inpartim in jumatate pe cat posibil.
  Va multumesc.

 • Răspunde
  teoaca
  februarie 23 2014

  Buna ziua.ma numesc alexandru si am crescut o nepoata ,sora mea nu a avut grija de ea in cei 7 ani de zile .acum vrea sa o ia .Cum sa fac sa nu poata sa o ia ?

 • Răspunde
  victorita
  martie 6 2014

  fiul si fosta nora vor sa divortese au un baietel de 10 ani impreuna fiul meu acum locuieste in franta iar nora in italia copilul se afla la nora mea dar fiul meu de comun acord cu fosta sotie vor ca fiul lor sa mearga in vacante la tatal in franta pentru a nu merge mereu la ambasada pentru procura o custodie comuna ar fii binevenita va rog sa mi spuneti cum trebuie sa procedeze va multumesc

 • Răspunde
  Oana- Andreea
  mai 19 2014

  Am divortat de sotul meu in 2007, copilul mi-a fost incredintat mie , pana in octombrie 2012 nu a platit nici o pensie de intretinere, iar 2014 m- a dat de custodie comuna si program de vizita. Eu sunt de acord de vizita , dar de custodie comuna nu , pentru ca o sa -mi puna numai bete in roate. Intrebarea mea este : eu am cheltuieli scolare si sportive, dar el nu ma ajuta la nici un fel de cheltuiala, mai bine zis eu sunt cu obligatiile si el cu drepturile spunandu-mi ca nu este obligat sa imparta nici o cheltuiala cu mine pt ca imi plateste pensie de intrtinere in valoare de 150ron , iar de restul nu-l intereseaza ce i da el copilului nu trebuie sa ma bag.Dar cel mai rau ii spune copilului sa nu mai practice sportul si anume JUDO pt ca nu mai creste sau ii spune ca isi deformeaza piciorul sau ca ii deplaseaza pleura plamanului, prin urmare il pune la cale sa nu mai faca sport. Nu mi se pare corect copilul practica de 3 ani acest sport si a ajuns la un nivel foarte bun dar cel mai mult ca ii place ce face si este ambitios si asa a ajuns vicecampion pe tara .Tot ce face el e sa se razbune pe mine prin copil . Cum pot eu sa iau acest drept mai ales ca eu am o groaza de dovezi si inscrisuri si tot el castigat acest drept dar nu mi se pare corect si o ultima inttrebare: cheltuielile pe care le am cu copilul trebuie sa plateasca si el sau numai eu, pentru ca in noul cod civil nu specifica impartirea cheltuielilor pentru copil?

 • Răspunde
  denisa
  mai 29 2014

  buna! traiesc in concubinaj cu cineva de 10 ani si avem o fetita de 9 ani.precizez ca fetita este recunoscuta de catre tatal ei si poarta numele de familie a tatalui.acum tatal vrea sa isi refaca viata si ma ameninta ca fetita este a lui si ca eu pot sa plec din casa in care locuim de vreo 3 ani si pe care tatal fetitei a cumparat-o prin credit imobiliar si doar el apare proprietar!!!!!!!!!!!!!!VA ROGGGGG sa ma sfatuiti ce se poate face!!!!!nu stiu care sunt drepturile mele ca mama……eu vreau ca fetita sa locuiasca acolo in continuare cu mine si sunt dispusa sa preiau eu ratele apartamentului(lucrez si imi pot permite acest lucru).Dar se poate sa nu am nici un drept asupra locuintei sau sa imi fie luata fetita doar din cauza ca nu suntem casatoriti sau din cauza ca nu apar in actele apartamentului?VA ROG SA IMI SPUNETI CU CINE SA IAU LEGATURA?CU UN AVOCAT SAU CU UN MEDIATOR?

 • Răspunde
  mihaela
  iunie 22 2014

  Buna. Am divortat si eu anul trecut iar custodia copiilor comuna .( Avem 2 )iar domiciliul a fost stabilit la tata, eu fiind plecata la munca in anglia. Problema este ca .am venit in vacanta 3 saptamani acasa iar tatal refuza sa imi lase copii si el spune ca am drept sa ii vad doar la domiciliul lui. Ceea ce eu nu cred ca inseamna o custodie comuna! Puteti sa mi dati un sfat? Copilul cel mic plange ca vrea sa stea cu mine cat sunt in tara dar tatal refuza sa il lase. Relatiia dintr e noi este foarte deteriorata nefiind o idee buna sa stam mai mult de cateva minute langa olalta! Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Cristina
  septembrie 10 2014

  Buna ziua.Am o intrebare si as dori sa ma ajutati .Am divortat anul trecut , am doi copii , avem custodia comuna iar copii au domiciliul la tata .Acum in schimb copiii vor sa se mute cu mine iar el nu ii lasa mai mult ii ameninta si a inceput sa ii santajeze .Ce pot sa fac in privinta asta sa imi pot lua copii la mine ? Va rog daca se poate sa imi dati un raspuns

Scrie un comentariu