Salturile din revoluţia tehnologică sunt din ce în ce mai impresionante, dar gradul maxim de importanţă par să îl atingă descoperirile cu aplicabilitate în domeniul sănătăţii şi medicinei, acele mici, dar vitale dispozitive, care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Pe acest fundal, vă prezentăm o nouă realizare din domeniul ştiinţific – un „nanolaborator” care, odată introdus în corpul uman, poate detecta atacul de cord cu 4 ore înaintea producerii acestuia. Invenţia, denumită „IronIC system”, aparţine unor oameni de ştiinţă elveţieni, care au reuşit să conceapă  cel mai mic implant medical cu senzori multipli din istorie.

Cipul are o lungime de 14 milimetri şi poate măsura moleculele de sângele unui organism viu, transmiţând rezultatele obţinute către o aplicaţie de telefon sau de tabletă. „Minilaboratorul personal” poate analiza concentraţia mai multor substanţe din sânge ce indică starea de sănătate a pacientului.

Sursa foto: theverge.com 

Odată implantat sub piele, dispozitivul inventat de cercetătorii elveţieni poate detecta până la cinci proteine şi aminoacizi simultan, transmiţând rezultatele direct către computerul doctorului. Această metodă va permite oamenilor să obţină o îngrijire mult mai personalizată decât permit astăzi testele de sânge tradiţionale.

De asemenea, doctorii vor putea monitoriza pacienţii mult mai bine decât o pot face astăzi, acest lucru fiind valoros mai ales în cazul persoanelor ce suferă de afecţiuni cronice sau care sunt supuşi unei cure de chimioterapie.

Implantul cuprinde cinci senzori, un radiotransmiţător şi o sistem de alimentare. În afara corpului se găseşte un plasture care conţine o baterie ce oferă sistemului 1/10 dintr-un watt prin pielea pacientului, eliminând astfel nevoia de a opera atunci când dispozitivul necesită să fie încărcat.

Modalitatea prin care micuţul dispozitiv poate prevesti apariţia unui atac de cord este, la bază, destul de simplă, deşi la un prim contact poate să pară de domeniul science-fiction. O moleculă cunoscută sub numele de troponină este eliberată de muşchiul cardiac cu 3-4 ore înainte de un atac de cord, atunci când muşchiul începe să aibă probleme de funţionare. Sistemul conceput de cercetători poate detecta această moleculă cu trei-patru ore înainte de producerea evenimentului.

Specialiştii se aşteaptă ca dispozitivul să fie lansat pe piaţă abia în patru ani, estimând că producţia în masă va permite ca un singur dispozitiv să fie produs pentru mai puţin de un dolar.

Sursa: descopera.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here