7 Decembrie, 2016

Ministrul Transporturilor anunţă noile reguli pentru deszăpezire

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a semnat Ordinul pentru aprobarea reglementării tehnice Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, Indicativ AND 525-2011., prin care se modifică o serie de prevederi privind deszăpezirea în vederea reducerii costurilor şi a timpilor de intervenţie.

În actul normativ, au fost introduse mai multe precizări şi modificări privind structura planului operativ de acţiune pe timpul iernii, structura formaţiei de utilaje şi echipamentele corespunzătoare nivelurilor de intervenţie prin reducerea numărului utilajelor cu peste 20%, aprovizionarea cu materiale antiderapante şi chimice (granulozitate, cantităţi, termene de aprovizionare etc), precum şi caracteristici generale şi intervale de timp maxim necesare corespunzătoare fiecărui nivel de intervenţie pe drumuri.

Care sunt noile modificări ?

În vechiul act normativ, deszăpezirea drumului de nivel de intervenţie 1 pe minimum o bandă de circulaţie s-a făcut la maximum 10 ore după încetarea viscolului, iar în noul normativ se face după maximum 8 ore.

De asemenea, curăţirea zăpezii de pe platforma drumului de nivel de intervenţie 1 în vechiul act normativ s-a făcut în maximum 4 zile, iar în noul normativ se face în maximum 2 zile.

 Totodată, în vechiul normativ deszăpezirea drumului de nivel de intervenţie 2 pe minimum o bandă de circulaţie s-a făcut la maximum 24 ore după încetarea viscolului, iar în noul normativ se face după maximum 12 ore. În acelaşi timp, curăţirea zăpezii de pe platforma drumului de nivel de intervenţie 2 în vechiul normativ s-a făcut în maximum 5 zile, iar în noul normativ se face în maximum 3 zile, iar în vechiul normativ deszăpezirea drumului de nivel de intervenţie 3 pe minimum o bandă de circulaţie s-a făcut la maximum 48 ore după încetarea viscolului, iar în noul normativ se face după maximum 16 ore. Nu în ultimul rând, curăţirea zăpezii de pe platforma drumului de nivel de intervenţie 3 în vechiul normativ s-a făcut în maximum 7 zile, iar în noul normativ în maximum 4 zile.

O altă modificare prezentă în actul normativ face referire la dotările utilajelor de deszăpezire cu echipamente de mare eficienţă (de exemplu, lamă de mari dimensiuni pentru zăpadă, plug universal cu geometrie variabilă, turbofreză de mare capacitate, cablu/bară rigidă de remorcare autovehicule, răspânditor de mare capacitate etc.)

Varianta revizuită a normativului va fi inclusă şi în documentaţia de achiziţie a acordurilor cadru şi contractelor subsecvente aferente pentru activitatea de întreţinere mutianuală vară şi iarnă în perioada 2012-2014 la cele şapte direcţii regionale de drumuri şi poduri din cadrul CNADNR S.A..

Ordinul comun al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii şi a Ministrului Administraţiei şi Internelor va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu