Deputaţii europeni vor vota mâine o rezoluție, iar astăzi vor pune Comisiei o întrebare despre o carte verde care abordează posibilitatea introducerii euroobligațiunilor comune pentru ajutarea țărilor din zona euro care au dificultăți în plătirea datoriilor, conform Parlamentului European.

Ce reprezintă obligaţiunea?

Obligațiunea este un contract prin care un investitor împrumută bani unei companii sau unui guvern în schimbul unei dobânzi. Când investitorul consideră că guvernul sau compania ar putea avea dificultăți în restituirea banilor, dobânda este mai mare.

În acest moment, există ţări care au economii fragile în zona euro şi care trebuie să plătească dobânzi mult mai mari decât înainte pentru a-și păstra obligațiunile. Pentru aceste state, împrumuturile de pe piața intențională sunt mult mai scumpe, ceea ce face ca bugetele lor să fie mai dificil de gestionat și datoriile mai greu de restituit.

Ce sunt euroobligaţiunile?

Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat o carte verde ce evaluează posibila introducere a obligațiunilor pentru stabilitate, numite şi euroobligațiuni, în statele din zona euro.

Potrivit Parlamentului European, euroobligaţiunile ar reuni asigurările suverane din state şi ar crea mijloace prin care statele cu probleme să își poată finanța datoriile, oferind oportunități de investiții pentru investitori.

În acelaşi timp, euroobligaţiunile ar crește încrederea în țările îndatorate şi ar reduce costurile medii ale împrumuturilor. De asemenea, acestea ar duce la o consolidare semnificativă a uniunii economice și monetare şi ar face ca sistemul zonei euro să fie mai flexibil, consolidând stabilitatea financiară.

Nu în ultimul rând, obligaţiunile de stabilitate ar consolida poziția euro ca monedă de rezervă internațională.

Statele cu economii puternice şi cu rating bun, care acum beneficiază de dobânzi foarte mici pentru obligaţiuni, se tem că introducerea euroobligaţiunilor ar duce la o creștere a obligațiilor lor financiare și, prin urmare, a costurilor împrumuturilor proprii.

Deputaţii europeni au subliniat faptul că ameliorarea guvernanței economice și consolidarea coordonării fiscale reprezintă „condiții preliminare“ pentru emiterea comună de euroobligațiuni.

Sursa: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here