În urma unei investigaţii a Consiliului Concurenţei (CC), s-a ajuns la concluzia că în România, la tranzacţiile cu carduri (sistemele VISA, MasterCard), comisioanele interbancare sunt printre cele mai mari din Europa.
Conform datelor publicate astăzi de instituţie, comisionul interbancar de la noi, în sistemele VISA şi MasterCard, este de 1% şi, respectiv, de 1,2%. În alte ţări europene, precum Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda sau Belgia, nivelul acestui comision nu trece de 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

CE DIRECŢII A URMĂRIT INVESTIGAŢIA?

Investigaţia făcută de Consiliul Concurenţei a urmărit patru direcţii principale. Acestea sunt următoarele:
• modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piaţa cardurilor de plată;
• modul de determinare a nivelului comisioanelor şi taxelor plătite de comercianţi către banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) pentru serviciile prestate în cazul tranzacţiilor cu carduri;
profitabilitatea sectorului cardurilor de plată;
• gradul de concentrare a pieţei serviciilor de plată cu carduri.

DE UNDE AU PROVENIT INFORMAŢIILE INVESTIGAŢIEI?

Informaţiile solicitate de CC pe durata investigaţiei au provenit de la:
28 de bănci membre VISA/MasterCard;
22 de agenţi economici cu obiect de activitate în diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agenţii de turism, restaurante);
• organizaţiile Visa Europe şi MasterCard.

CE ESTE UN COMISION INTERBANCAR ŞI CINE ÎI STABILEŞTE NIVELUL?

Un comision interbancar este o plată realizată între banca acceptantă şi banca emitentă pentru o tranzacţie care implică utilizarea unui card de plată.
Dacă este vorba de tranzacţii prin intermediul POS-ului, comisionul interbancar e plătit de banca acceptantă (deţinătoarea POS-ului) către banca emitentă a cardului. Comerciantul este cel care suportă comisionul, dar acesta e suportat în mod indirect şi de către consumator.
„În conformitate cu regulile VISA şi MasterCard, până în 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de băncile membre ale celor două organizaţii şi era de 1%.
Începând cu 2012, nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzacţiilor efectuate în România cu carduri emise sub sigla MasterCard este stabilit de MasterCard şi aplicat de băncile membre. Astfel, comisionul interbancar în sistem MasterCard aplicabil în România (pentru cardul de debit cu chip) a crescut la 1,2%. (…)
În ceea ce priveşte sistemul VISA, comisionul interbancar aplicabil în România se stabileşte în continuare de băncile membre din România şi rămas la acelaşi nivel de 1%, se arată în comunicatul de presă emis de CC.

CE URMEAZĂ?

Consiliul Concurenţei a început în anul 2011 această investigaţie sectorială de pe piaţa serviciilor de plăţi bancare.
Raportul rezultat în urma investigaţiei este supus dezbaterii publice timp de 30 de zile. După încheierea dezbaterii publice, CC va demara discuţiile cu Guvernul şi BNR pentru a se găsi cele mai bune măsuri pentru scăderea costurilor tranzacţiilor bancare cu carduri.

Raportul integral al CC-ului poate fi consultat AICI (format PDF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here