Guvernul a modificat normele metodologice de aplicare a programului „Prima Casă”, astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin OUG nr. 97/2016. Potrivit comunicatului oficial al Executivului, în 2017, programul va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o hotărâre adoptată luni de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.

Noutățile constau însă în introducerea unui nou set de definiții ale locuințelor, locuințele noi fiind cele construite sau consolidate împotriva seismelor, în ultimii 5 ani.

Potrivit actului normativ, se reglementează ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

„Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma «proporțional cu procentul de garantare» în cadrul referirilor la împărțirea proporțională a riscurilor și pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagmă care reflectă procentul diferențiat în funcție de categoria de locuință achiziționată în cadrul Programului”, se menționează în comunicat.

De asemenea, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) va prelua din sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanțărilor garantate, precum și în cazul respingerii cererilor de plată. Anual, Fondul va face o evaluare asupra „modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în Program, pe baza criteriilor și procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului următor”, a mai decis Guvernul.

Normele metodologice de implementare a programului „Prima casă” au fost modificate în ședința de guvern astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2016. Prin acest ultim act normativ, statul garantează în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele vechi sunt garantate de stat în proporție de maxim 40%.

Ai nevoie de Norma de implementare a programului “Prima casă” pentru achiziţia sau construcţia de locuinţe? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here