Legea salarizării unitare va ajunge în Parlament, într-o formă adoptată deja de coaliția de guvernare, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Conform documentului postat pe pagina sa de socializare, ierarhizarea funcțiilor bugetarilor s-a făcut după modele europene, suma totală alocată pentru aceste alinieri fiind de 32 de miliarde de lei până în anul 2020.

Astfel, salariile subordonaților nu vor mai fi mai mari ca ale șefilor lor, cele ale demnitarilor vor fi deasupra angajaților cu funcții de conducere, iar cei cu studii medii nu îi vor mai depăși, la salarii, pe cei cu studii superioare.

La funcțiile de demnitate publică, cel mai mare salariu îl va avea președintele României, apoi premierul, președinții celor două Camere, președintele CCR și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La funcții de conducere, managerul unui spital sau un rector vor avea câștigurile cele mai mari, alături de judecătorii curților de apel, urmați de decanii facultăților și directorii generali de instituții. Pe locul 3 în ierarhizarea funcțiilor de conducere vor fi secretarii generali din ministere și din Parlament, apoi directorii generali din aceleași instituții și directorii.

Pentru funcțiile de execuție, cele mai mari salarii vor fi pentru medic primar și judecător, apoi pentru profesorii universitari și actori, dirijori. Pe locul 3 vor fi profesorii, bibliotecarii și maiorii din sistemul de Apărare, urmați de asistenții medicali de la UPU și agenții șefi principali de poliție. Pe ultimul loc aici vor fi laboranții, referenții și agenții de poliție.

Documentul postat de Liviu Dragnea conține, de asemenea, exemplele de salarii pentru fiecare domeniu și pentru fiecare categorie socială:

  • Sănătate: asistent debutant/mediu/principal, medic;
  • Armată/Ordine publică: soldat, plutonier, sublocotenent/subinspector, colonel/comisar, general/chestor;
  • Cultură: actor, dirijor, bibliotecar, artist;
  • Justiție: grefier, procuror, judecător;
  • Educație: învățător, profesor, asistent universitar, profesor universitar;
  • Diplomație: atașat, consul, ambasador.

salarizare unica1
salarizare unica2
salarizare unica3
salarizare unica4
salarizare unica5
salarizare unica6
salarizare unica10
salarizare unica8
salarizare unica9

Sursa: Facebook

Vechimea va intra în salariul de bază și va crește cu 25% până în 2020. Indemnizația de hrană va fi în valoarea a 2 salarii minim brute pentru toți bugetarii.

Sporurile nu vor depăși 30% din cheltuielile de personal, iar premiile de excelență vor fi acordate în limita a cel mult 2 salarii minime, lunar, pentru fiecare persoană, și nu mai mult de 5% din cheltuielile de personal.

Nu în ultimul rând, salariile bugetarilor nu vor mai modificate sau reglementate prin alte legi decât prin cea a salarizării unice. Excepție fac angajații BNR și ASF, care vor fi plătiți după criteriile impuse de UE.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. DE CE NU SE VORBESTE SI DESPRE SALARILE
    PERSONALUILUI AUXILIAR DIN SANATATE
    CA LA MEDICI SI ASISTENTE INCEPAND CU ANUL 2018 SUNT INCADRATI CU SALARIUL DIN 2022
    DARA SI CELALANT PERSONAL CARE ESTE ANGAJA IN SPITAL EI NU VOR FI INCADRATI TOT CA SI MEDICI SI ASISTENTELE CU SALARIUL CARE AR TREBUIE SA IL AIBA IN 2022
    EU NU AU CLASI NEVOIE CA SI EI??????????????????
    DOAMNA MINISTRU AL MUNCII
    EI NU SUNT TOT SUFLETE CA SI EI??????????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here