Parlamentul European anunţă că eurodeputaţii au respins propunerea suspendării tranzacţionării unei părţi din cotele de emisii de dioxid de carbon (în scopul creşterii preţului permiselor UE de poluare).
„Majoritatea a fost de părere că interferenţa în fluxul creditelor ar clătina încrederea în sistemului european de comercializare a cotelor de emisii (ETS), creat pentru diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Deputaţii au aprobat, printr-un vot separat, excluderea temporară a zborurilor intercontinentale din acest sistem”, se arată în comunicatul de presă.
Eurodeputaţii au respins propunerea cu 334 voturi „pentru” şi 315 voturi „împotrivă” (au fost 63 de abţineri). Astfel, propunerea va ajunge înapoi la comisia parlamentară de mediu.
Ce spun eurodeputaţii care s-au opus propunerii:

• se vrea o reformă mai profundă a ETS;
• eventualele interferenţe în fluxul de credite ar putea duce la scăderea încrederii jucătorilor în sistem;
• o creştere a preţului carbonului ar duce la slăbirea competitivităţii industriei şi ar influenţa facturile de energie ale consumatorilor.

Ce spun eurodeputaţii care erau de acord cu propunerea:

• fluxul prea mare de credite trebuie corectat, pentru ca sistemul să funcţioneze corespunzător;
• creşterea preţului carbonului ar duce la o tranziţie mult mai rapidă a UE către o economie verde;
• ar ajuta conectarea pieţei de carbon a UE la pieţe din alte regiuni.

Zborurile intercontinentale, scutite de ETS
Eurodeputaţii au adoptat o propunere care vizează o suspendare temporară a ETS pentru zborurile intercontinentale. Aceasta este menită să faciliteze un avans către un acord global în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile.

ETS este o piaţă a carbonului (creată în 2005) care stabileşte limitele pentru emisiile ce vor fi reduse treptat. Până în 2020 se urmăreşte reducerea emisiilor din sectoarele industriale (acoperite de ETS) cu 21%.

În cadrul limitelor, companiile primesc/cumpără credite tranzacţionate de statele Uniunii. Un credit este egal cu o tonă de emisii de CO2. Limitarea fluxului de credite asigură valoarea lor, iar sistemul recompensează companiile care investesc în limitarea emisiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here